Szilveszteri babonák

Van, aki csak legyint a hiedelmek hallatán, míg mások hisznek benne és a babonák szerint cselekednek. A tapasztalatok azt mutatják, hogy szilveszterkor és újév napján a legtöbb ember, valamivel babonásabb, mint általában.

[wp_ad_camp_1]

A szilveszteri babonák többsége a pénzhez kapcsolódik. Mindenki bízik az anyagilag rendezett új évben, így nem csoda, hogy sokan hisznek valamilyen pénzhez kapcsolódó hiedelemben. A babona szerint december 31-én el kell ásni egy pénzérmét, majd január elsején ki kell ásni. Így az év minden napján lesz bevétele a háztartásnak. Továbbá szilveszterkor és újév napján nem szabad komolyabban költekezni, továbbá a bevásárlásokat is érdemes másodikára időzíteni és nem az újév vagy szilveszter napján megejteni. Aki saját üzlettel rendelkezik, annak célszerű valamilyen gyümölcsöt fogyasztania, hogy vállalkozása az új évben is gyümölcsöző legyen. Az étkezéshez is számtalan babona fűződik. Ha hús, akkor elsősorban disznó, ugyanis a malac előtúrja a szerencsét. Ellenben a csirkével, ami elkaparja és a hallal, ami elúszik a szerencsével. A pulyka sem szerencsés választás, ugyanis haragos új évet eredményez.

Desszert gyanánt célszerű rétest enni, mivel az elnyújtott tészta és a gazdag töltelék hosszan tartó boldogságot ígér a hiedelmek szerint. A lencse fogyasztás kitűnő ötlet, mivel bevonzza a gazdagságot. Jobb minél több ételt készíteni, hogy ne fogyjon el az új évben sem, ezáltal a következő évben is bőségre lehet számítani. Bizonyos házi munkákat célszerű későbbi napokra halasztani, például a söprögetést, amivel a szerencsét is kitessékeli, valamint a szemetet sem szabad kivinni, mert ezzel kukába dobja a szerencsét. Újévkor pedig, ha éjfélt ütött az óra, akkor ki kell nyitni az ajtót, hogy az óév távozzon, az új pedig megérkezzen.