Szobanövények elfoglalt embereknek

Sokan azért nem tartanak dísznövényeket az otthonukban, mert keveset vannak otthon, vagy elfelejtik öntözni, ápolni őket. Pedig vannak szívós, ellenálló szobanövények, amelyek könnyen gondozhatók és általában jól tűrik a kiszámíthatatlan öntözést vagy gyenge fényt, sőt az ingadozó hőmérsékletet is. Persze azért ezekre a növényekre is oda kell figyelni.

Ilyen például a csokrosinda, más néven zöldike. A növény ívesen lehajló hosszú, keskeny, mutatós leveleivel díszíti a szobát, gyorsan növekszik kaspókban. Idővel a kifejlett növény hosszú hajtásokat hoz, amelyeken kis sarjnövények találhatók. A kellően nagy sarjak leválaszthatók és kigyökereztethetők.

A sárkányfa gondozása egyszerű, bírja a legszélsőségesebb tartási körülményeket is. Hosszú, keskeny, hegyes végű levelei hengeres, fás törzsön nőnek. Leveleinek színe lehet zöld, zöld-sárga, de még háromszínű is. Ugyan nyaranta rendszeres öntözést igényel, de a téli hónapokban a földjét két locsolás között hagyhatjuk szinte teljesen kiszáradni.

Sárkányfa

Sárkányfa

A pozsgás növények (agávé, aloé, fáskövirózsa) és sivatagi kaktuszok között is válogathatunk. Mind a pozsgások, mind a kaktuszok lassan növekednek és a számukra legkedvezőtlenebb, szélsőséges  körülményeket is jól tűrik. De fényigényük nagy, kedvelik a jó vízelvezetésű talajt és az igen visszafogott öntözést. Cserepüket a megfelelő helyre állítva különösebb gondozás nélkül is jól fejlődnek.

A broméliák tulajdonképpen dzsungelnövények ezért szobai körülmények között nehezen hoznak virágot. Nagy a meleg- és vízigényük, valamint igénylik a magas páratartalmat és a szűrt fényt. A szerencsebambusz igazi beltéri növény. A legszörnyűbb körülményeket is képes elviselni, a rendszertelen öntözéstől a gyenge fényviszonyokon át a rossz levegőminőségig.