Tények a jégmadarakról

A jégmadár lenyűgöző, furcsa madár, amely nemcsak a madarászok, hanem a művészek, a fotósok, a szerzők és más emberek fantáziáját és érdeklődését is leköti. A Kingfisher (jégmadár) egy sör neve Indiában, és ez a neve az amerikai versenylónak is, amely megnyerte az 1870-es Belmont Stakes versenyt, és egy várost is erről a madárról neveztek el Oklahomában, valamint repülőgépeket, hajókat, légitársaságokat és jachtokat is.

[wp_ad_camp_1]

A világon 90–120 jégmadárfaj létezik, attól függően, hogy az egyes fajok hogyan oszlanak fel vagy rakódnak össze. Az egyik faj, a guami jégmadár (Todiramphus cinnamominus) a vadonban kihalt, hat másik faj pedig hivatalosan veszélyeztetettnek minősül. Több mint két tucat jégmadár veszélyeztetettnek tekinthető, ami komoly veszélyt jelent a kihalásra, ha nem tesznek megfelelő védelmi intézkedéseket. Az összes jégmadár az Alcedinidae családba tartozik, bár ez a család időnként három különböző családra oszlik a jégmadár különféle típusainak jelölésére. Ha szétválasztjuk, az Alcedinidae családba az összes folyami jégmadár beletartozik. A Halcyonidae családot a jégmadarak alkotják, míg a Cerylidae családba a vízi jégmadár tartozik.

Jégmadár

Jégmadár

Hírnevük ellenére nem minden jégmadár eszik halat. Míg ezek közül a madarak közül sok a halevő, a többi jégmadár békát, rákféléket, gyíkokat, kígyókat, rovarokat és még minden apró emlőst is megeszik. A vízi utak közelében élő jégmadarak gyakrabban esznek halat, míg az erdőben élő fajok inkább más zsákmányra vadásznak. Néhány jégmadár még más madarak fészkeiben is kutat, hogy fészket és tojást fogyasszon. Nem számít, milyen zsákmányra vadásznak, minden jégmadár húsevő. Amikor a jégmadár valami túl nagy állatot kap el, hogy lenyelje, a madár egy ágon vagy sziklán megveri zsákmányát, hogy megölje.