Tényleg hatalmas a belga óriásnyúl

Ha egy nyúlra gondolunk, akkor egy aránylag kis termetű, puha szőrű kis állat jut eszünkbe, nem pedig egy kutya nagyságú, hatalmas ugráló csőrcsomó. Pedig létezik ilyen is, mégpedig elég régóta.

A leghatalmasabb nyúl egy direkt nagyra tenyésztett fajta, a belga óriásnyúl. Az elnevezése arra utal, hogy Belgiumban, pontosabban Flandriában tenyészették ki, valamikor az 1820-as évek vége felé. Az állatot a mára már sajnálatos módon kipusztult Angevin fajtából tenyészették ki, amely hatalmasabb volt a belgánál, nem volt ritka a 10 kilogrammos példány sem. A belga óriásnyúl minimum 6 kilogramm súlyú, a felső súlyhatár változó, de lehet akár 10 kilogramm is, sőt, a tenyésztők arra törekednek, hogy a nyúl arányosságát megtartva, minél nagyobb, súlyosabb egyedeket tenyésszenek ki. A kitenyésztés sikere után szinte azonnal exportálták szinte mindenhová. A helyi nyúlfajtákkal való keveredése során számos új nyúlfajta jött létre.

Belga óriásnyúl

Belga óriásnyúl

Érdekes külső tulajdonsága a hosszú, „V” alakban elálló fül, ami akár 19 centiméter hosszú is lehet. Eredetileg vadas, szürke, homokszín példányokat tenyészettek, de mára a piros szemű, fehér belga óriásnyúl örvend nagy népszerűségnek.  A 2006-os lipcsei Európa kiállításon a klasszikus színek mellett fekete, kék, kék-vadas, sárga és fekete-cser színű nyulakat is bemutattak. Házikedvencnek is nagyon aranyos, mivel nyugodt természetű, békés, barátságos fajta. Leginkább Nyugat-Európában tartják háziállatként, lakásban. Kisméretű lakásokban nem érzi jól magát, már csak mérete miatt is nagy helyigényű állat és nagyon szereti a természetet, ezért biztosítani kell számára legelési, szaladgálási helyet. Ölbe venni nem csak mérete miatt nehéz, nem szereti, ha emelgetik, de a talajon jól tűri a simogatást.