Tippek a gyep karbantartására

A fű könnyen tönkremehet, érdemes mindig odafigyelni a védelmére, ápolására. A gyep karbantartásának legjobb módja, ha kíméljük, de ha folyamatos igénybevételnek van kitéve, akkor komolyabb gondoskodásról kell, legyen szó.

[wp_ad_camp_1]

A füvet este locsoljuk mindig, ilyenkor a legjobb az időjárás ehhez a tevékenységhez, és nem áll fenn a veszélye annak, hogy kiégne a szép zöld pázsit. Ha a gyep komolyabb igénybevételnek nincs kitéve, gondolhatunk itt kutyára, vagy kialakított kis focipályára, ami megviselné a füvet, akkor újratelepítésre sincs szükség, ellenkező esetben, ha a gyep megviselt, újratelepítés is szóba jöhet. A gyepápolás ideje a tavaszi időszak, március, amikor a kertrendezői munkálatok elkezdődnek.  Ilyenkor jön el a gyepszellőztetés ideje. Ezután az elhalt részeket el kell távolítani. Ilyenkor mérjük fel a talaj állapotát is, mert szükséges lehet a felfagyások kijavítása is.

Gyep

Gyep

A gyepszellőztetést kövesse a gyeptrágyázás, ami biztosítja a gyepnek a szükséges tápanyagokat. A kiritkult füvek pótlására áprilisban szórjunk el fűmagot, ekkor már akkora a fű növekedése, hogy megtörténnek az első fűnyírások is. Májustól kezdve aztán egyre gyakoribbak a fűnyírások, és folyamatos az öntözés is. Az őszi időszakban ugyanúgy legyen meg a gyepszellőztetés, és speciális műtrágyával készítsük fel a gyepet az őszi időszakra. Sokaknak probléma a gyep elmohásodása, ez azt jelenti, hogy a talajjal van valami gond, illetve a gyepet is érinti a probléma. Ebben az esetben kérjük szakember segítségét, aki meg tudja mondani, konkrétan mire van szükség a talaj megjavításához. Mert első sorban ezt a problémát kell megoldanunk, ahhoz, hogy friss, egészséges gyepünk legyen. Szakember segítségét kérjük abban az esetben is, ha a gyepben nagyfokú lenne a gyomosodás. Tegyünk a gyepért, tartsuk karban, mert meghálálja!