Tonhal fogyasztása és hatásai egészségi állapotunkra

A tonhalnak különböző fajtái a világ szinte minden tengerében és óceánjában megtalálhatóak. Típusuktól függően elérhetik akár a 2-3méter hosszúságot is, súlyuk pedig a 150-300kg-ot.

[wp_ad_camp_1]

Testük háromnegyed részét izom borítja. Ragadozók, kisebb halakkal táplálkoznak. Húsuk világos rózsaszín, pirosas. Olajtartalmának nagysága sötétíti be. Sportolók és fogyókúrázók étlapján gyakran szerepel, magas protein- és alacsony energiatartalmának köszönhetően. Húsában megtalálható a szelén, magnézium, B-vitaminok és Omega-3 zsírsavak. Több formában is hozzájuthatunk ehhez a különleges húshoz. Megvásárolhatjuk frissen, mélyhűtötten, vagy konzerv formájában. Ez utóbbi a legolcsóbb és legkönnyebben elérhető. Hazánkban a tonhaltípusok közül leggyakrabban a sárgaúszójút vásárolhatjuk meg. A konzervekben kapható húst olivaolajban, növényi olajban, vagy saját levében tárolják. Felhasználhatjuk szendvicsekbe, salátákba, készíthetünk belőle kenőkrémet. A friss tonhalat kisüthetjük, grillezhetjük, de isteni steak is készíthető belőle.

Tonhal fogyasztása

Tonhal fogyasztása

A tonhal nemcsak ízletes fogyasztása miatt számít jó választásnak a húsevés terén, de ezzel egészségi állapotunkon is javíthatunk. Segít a szívbetegségek elkerülésében, nagyon alacsony telített zsírtartalma miatt. Ez mellett egy nagyon jó Omega-3 forrás, ami jót tesz az ereinknek. Segít csökkenteni a rossz koleszterinszintet, amivel csökken a szív- és érrendszeri betegségek kockázata. Az Omega-3 zsírsavak még a vérrögök kialakulásának esélyét is lecsökkentik, amivel elkerülhetjük a stoke és szívinfarktus esélyeit. Az Omega-3 zsírsav kezeli a depressziót, mivel jót tesz az agynak. Ezáltal nemcsak a depressziót kezelhetjük, de még heti 3-4adag tonhal fogyasztásával kedvünkön is javíthatunk. Tele van fehérjével, ezáltal hozzájárul az izomépítéshez és a regenerációhoz. Fogyasztásával szervezetük sok fehérjéhez jut, mialatt kevés telített zsírsavat viszünk be. Tökéletesen szolgál, mint edzés utáni étel. A fehérje megszünteti az éhségérzetet, gyorsítja az anyagcserét, így fogyókúrázóknak is kiváló.