Ügyeljünk a passzív biztonságra otthonunkban!

Az emberek egy nagy része igen érdekesen gondolkozik a saját és családja biztonságát illetően. A legtöbbünk fontosnak tartja, hogy a lehetőségekhez mérten a legjobb környéken éljünk a településen, vagy épp a lehető legbiztonságosabb autóval járjunk.

Sőt, ha otthonunk a kérdés, akkor mindig ügyelünk arra, hogy minden ajtót jól bezárjunk, sokan még valamilyen riasztórendszert is beszereltetnek, hogy a besurranó tolvajoknak és a betörőknek minél kisebb legyen az esélye. Ám a passzív biztonságról már jóval kevesebben gondoskodnak, pedig statisztikailag is nagyobb az esélye annak, hogy valami olyan probléma történik, ami egy ilyen eszközzel kivédhető lett volna. Ennek a gondolkodásmódnak egyébként rendkívül egyszerű a természete: amíg ugyanis nem történik baj, addig valahol feleslegesnek érezzük ezeket a kiadásokat.

Mert legyünk őszinték: legtöbbünk otthonában nem található meg például tűzoltó készülék. Hisz miért is gyulladna ki bármi, ha pedig esetleg mégis lángra kapna valami apróság, akkor majd egy vödör vízzel nyakon öntjük, ezért aztán teljesen felesleges drága pénzért tartani otthon egy ilyen nagy palackot, aminek a szavatossága ráadásul időről-időre le is jár. Pedig aki egy picit is érdeklődő és mondjuk valamelyik videó megosztón valaha nézett lakástüzet, az tudja jól, hogy olyan hihetetlen gyorsan terjed, hogy mire észbe kapunk, addigra a vödör víz már az ég világon semmit sem ér, és megeshet, hogy egy élet munkája válik hamuvá, pár ezer forintnyi spóroláson. Ugyanez a helyzet a szénmonoxid érzékelőkkel is, amelyeket vagy nem vesszük meg, vagy nem költünk plusz pénzt a minőségibb termékért. Pedig az olcsó jelzők bizony nemegyszer rosszul működnek és egy jó készülék életet menthet baj esetén. De sokan így gondolkodnak, amikor barkácsolnak, amit rendes védőfelszerelésben kellene. Egy szemüveg, egy jó kesztyű, egy megfelelő bakancs mind-mind súlyos sérülésektől óv meg, ám ezeket be kell szerezni, és ami még fontosabb, minden alkalommal hordani is kell őket. Nem csak pénzkérdés ez, hanem egy picit a lustaságé, nemtörődömségé is. Azonban ez csak addig van így, amíg megtörténik a baj, kár, hogy olyankor már többnyire késő a bánat. Ne bagatellizáljuk el ezeket a kérdéseket, ügyeljünk az alapvető biztonságra otthonunkban.