Univerzális influenza elleni vakcinába

A Chicagói Egyetem immunológiai csoportjának új kutatása rávilágíthat az univerzális influenza elleni vakcina kifejlesztésének kihívásaira, amely hosszú távú és széleskörű védelmet nyújtana az influenza vírusok ellen.

[wp_ad_camp_1]

Az október 22-én megjelent tanulmány a polireaktív antitesteket vizsgálta, amelyek képesek egynél több különálló antigénhez kötődni, annak érdekében, hogy megértsék az influenza vírusok elleni szerepüket. A kutatók azonosították, hogy a széles körben semlegesítő antitestek általában polireaktívak, és elsősorban újszerű és járványszintű influenza vírusok indukálják őket. A kutatást az éves influenza elleni oltás korlátozott hatékonysága ihlette, amelyet minden évben ki kell igazítani, hogy a legjobb védelmet nyújtsa a vírus gyakran keringő törzsei ellen.

“Bármi okból kifolyólag, amikor influenzavírusnak vagyunk kitéve, az ellenanyag-válasz a vírus azon részeit célozza meg, amelyek meg akarják változtatni, ezért minden évben be kell oltani valakit, hogy lépést tudjon tartani a szervezet” – mondta Jenna Guthmiller. “De a vírusnak vannak olyan részei, amelyek nem változnak. Miért nem termel a szezonális influenza elleni oltás olyan ellenanyagokat, amelyek ezeket célozzák?” Ez a tanulmány kihatással van egy olyan univerzális influenza oltóanyag kifejlesztésére, amely széles körben semlegesítő antitesteket képes kiváltani, és amelyet csak egyszer vagy kétszer kell beadni az ember életében. Ezeket a polireaktív antitesteket, mint minden antitestet, a test B-sejtjei termelik. Amikor egy személy megkapja az éves influenza elleni vakcináját, a B-sejtek kötődnek az inaktivált vírushoz, és antitesteket kezdenek termelni ellene, felkészítve a testet a kórokozó leküzdésére, ha az élő influenzavírussal találkozik a környezetben.