Végezzünk-e burkolást szakember nélkül?

Sokan szeretjük a saját kezünkben tartani az irányítást és mindent önmagunk elvégezni, amit csak megtehetünk. Nem kivétel a burkolás sem; némi önbizalommal felvértezve nekilendülhetünk a fürdőszoba vagy a konyha csempézésének, de vajon jó ötlet-e?

[wp_ad_camp_1]

Nehéz válaszolni arra a kérdésre, érdemes-e szakember segítsége nélkül nekikezdeni a burkolásnak. A hagyományos, szabályos alakú csempékkel történő burkolás relatív egyszerű, az amorfabb formák felhasználása azonban nagyobb gyakorlatot igényel. Emellett azt is tudni kell, melyek a sikeres burkolás alapvető feltételei. Nem szabad elfelejteni, hogy a csempék felragasztásához használt ragasztó vízalapú, ezért az alacsony hőmérséklet problémát okoz; a fagypont alatti hőmérséklet egyértelműen tönkreteszi a munkát, de a plusz 5 fok alatti hőmérséklet sem megfelelő. Ugyanúgy gondot okozhat a túl magas hőmérséklet is; ez valójában a napos területeken okozhat gondot, ahol a frissen lefektetett felületet közvetlen napsugárzás éri.

Burkolás

Burkolás

Tagadhatatlan, hogy a belső falfelületek burkolása nagyságrendekkel egyszerűbb, mint más felületek esetében; ez elsősorban annak köszönhető, hogy a belső falfelületek jó esetben teljesen egyenesek és síkak, másodsorban nem gátolhat bennünket közvetlen napsütés és gyors száradás.

Összességében kijelenthető, hogy egy ügyes ezermester bátran megpróbálkozhat a burkolással, ha nem kell komolyabb nehézségekkel megbirkóznia. Ha egyenes a fal, ha nincsenek nehezítő körülmények és rendelkezésre állnak a megfelelő szerszámok, akkor a végeredmény valószínűleg kielégítő lesz. Mindenképpen ajánlott vásárolni egy zacskónyi hézagszabályozót, ami segít a fugatávolság pontos megtartásában. Ha így teszünk és elegendő odafigyeléssel dolgozunk, a végeredménnyel biztosan elégedettek leszünk.