Zaha Hadid építész munkái

Az építészeti világ egy utánozhatatlan legendát veszített el, amikor Zaha Hadid brit-iraki építész 2016-ban 65 éves korában elhunyt. A világ egyik vezető kortárs építésze, Hadid 1950-ben született Bagdadban, majd matematikát tanult a Bejrúti Amerikai Egyetemen és építészetet a londoni Építészeti Egyesület (AA) iskolájában, mielőtt 1979-ben megalapította saját cégét, a Zaha Hadid Architects-et Londonban.

[wp_ad_camp_1]

Hosszú évekbe telt, míg 1993-ban elkészítette első épületét, a Vitra tűzoltóállomást Weil am Rheinben, Németországban. Ennek a nagy horderejű projektnek a sikere felhelyezte a nemzetközi térképre, hírnevet szerzett mint építész, aki képes merész, forradalmi és funkcionális terek építésére. A következő évtizedekben Hadid letörölhetetlen nyomot hagyott a kortárs építészetben szerte a világon, feltűnően merész stílussal, amely a geometriai alakzatokra támaszkodva folyékony, dinamikus épületeket hozott létre. A görbék gyakori és merész használatáról ismert, így nem csoda, hogy a „Görbe királynője” becenevet kapta meg.

Munkáját több évtizedes kutatás és kísérletezés tette lehetővé az építészet, a tervezés és az urbanizmus metszéspontjában.  Az innováció és a technológia átfogása lehetővé tette számára, hogy forradalmasítsa az épület küllemének koncepcióját. Építészi munkája mellett Hadid segített az építészek következő generációjának oktatásában. 1987-ig tanított az AA iskolában, és a világ prominens egyetemeinek, köztük a Harvard, Yale, Columbia és a bécsi Iparművészeti Egyetem elnöke és vendégprofesszora volt. Hadid több tucat díszletet, installációt és kiállítást készített szerte a világon. Gyakran belemerült a terméktervezésbe és a divatba – gyakran a világ vezető gyártóival és divatházaival együttműködve – több mint 100 projekt elkészítésével, köztük háztartási cikkekkel, bútorokkal, dekorációval, luxus kézitáskákkal és cipőkkel.