A babasírás lehetséges okai

Minden szülőt aggodalommal tölt el, ha a kisbaba túlzottan sokat sír. Szerencsére az esetek többségében nincs ok aggodalomra, a babák nemes egyszerűséggel kinövik a sírós korszakukat.

[wp_ad_camp_1]

A babasírás legáltalánosabb oka az éhségérzet. Az újszülöttek gyomrának térfogata még roppant pici és noha az emésztésük még fejletlen, az anyatejjel rendkívül gyorsan megbirkóznak. Emiatt a babák gyakran „kérnek” enni, ezt pedig a sírásukkal fejezik ki.

A babák a koruk előrehaladtával egyre nagyobb hajlandóságot mutatnak, hogy kövessenek valamiféle ritmust. Viszont az első hetekben ez nem általános; az újszülöttek nem hajlandóak semmiféle szopás-rendhez alkalmazkodni.

Babasírás

Babasírás

A szoptatásnak rendkívüli jelentősége van a baba-mama kapcsolatban, illetve a baba szocializálódásának megalapozásában. A pici érzi az édesanyja testhőjét, illatát és érintését, ez pedig nyugtatólag hat rá.

A babák ugyanilyen módon képesek viszont azt is megérezni, ha a mama nyugtalan, ideges vagy dühös. Mivel ez az időszak sok kismama számára a sok szépség mellett lelki gyötrődést is okoz, a kisbabák is ki vannak téve bizonyos közvetett stresszhelyzetnek. A problémákat súlyosbíthatja, ha a kismama kialvatlanságban szenved, ami gyakran előfordulhat egy néhány hetes baba mellett. Ilyen esetekben az apuka jelenléte kínál megoldást; az apuka erős karjaiban ugyanúgy védelemre talál a csöppség, így ő is és a mama is megnyugodhatnak.

A baba sírásának gyakori oka lehet még a babakori hasfájás. Ezt szülőként könnyen felismerhetjük, hiszen a baba igyekszik felhúzni a lábait. Ha ilyet tapasztalunk, mindenképpen felül kell vizsgálni az anyuka étrendjét, ami hatással van a tej minőségére, illetve ilyen módon a baba emésztésére. Emellett a fogzás megkezdődése eredményezhet hosszabb sírós időszakot.