A Balaton-felvidéki Nemzeti Park

A kirándulások egyik különleges hazai terepe lehet a Balaton-felvidéki Nemzeti Park. Jókai Mór huszonkét nyarat töltött a vidéken és ezt írta : “Jártam az Alföld széles síkságán, álltam székely havasok csúcsán, de mindegyiknél jobban megragadott a Balaton-felvidék.”

[wp_ad_camp_1]

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park 57 ezer hektáron terül el. Két részre oszlik, a nagyobb Tihanytól Keszthelyig terjed, a kisebb része pedig a Kis-Balaton térsége. Számtalan nevezetes, védendő területe van, melyek növényei és állatai nagy kincsnek számítanak. A Tihanyi-félsziget az egykori vulkánok kráterében összegyűlt Külső- és Belső-tóval, utóvulkáni hévízforrásokat őrző gejzírkúpokkal várja az érdeklődőket és itt található számos vulkáni tufába mélyített 11-12. századi szerzeteslak és a bencés apátság is. A Káli-medence hatalmas kőszálakkal borított lapályai és a környék legszebb parasztházai várják a kirándulókat. A Tapolcai-medence várromokat és a híres tavasbarlangot kínálja. A tavasbarlang a bauxitbányászat következtében egy időben teljesen kiszáradt, de az utóbbi évtizedekben újra látogatható, eredeti szépségében pompázik. A vize kristálytiszta, a barlang kőképződményei csodaszépek, a barlangban csónakázási lehetőség van.

Balaton-felvidéki nemzeti park

Balaton-felvidéki nemzeti park

A Kis-Balaton utolsó pillanatban megmentett vidéke gazdag élővilágot vonultat fel, mostanában elterjedtek a kalandpakok is, ahol nem csak a gyerekek szórakozhatnak jól. A Kis-Balaton madárrezervátumot tart fenn, ahol megcsodálható a nemes kócsag. A balaton térségét számoly veszély fenyegette a rómaiak lecsapolási ötletétől kezdve a környezetszennyezésig, de mára sikrült jó irányba terelni a folyamatokat. A csodás természet, a történelmi emlékek és a kalandparkok, fürdők tökéletes úticélul szolgálnak nyaraláshoz.