A biomarkerek adatközpontú felfedezése utat nyit a kontaktallergia jobb diagnosztizálásához

Algoritmusok segítségével a svédországi Karolinska Institutet kutatói azonosítottak olyan markereket, amelyek megkülönböztethetik az irritáló ekcémát és a kontaktallergiát. A Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) folyóiratban közzétett megállapításaik támogatják a mai diagnosztikai patch tesztek alternatívájának továbbfejlesztését.

[wp_ad_camp_1]

A magas jövedelmű országok lakosságának mintegy 20 százalékát aggasztja a kontakt ekcéma, ez a betegség gyakran a vegyi anyagoknak való kitettséggel társul a munkahelyi környezetben. Kétféle kontakt allergia létezik, mindegyiknek megvan a maga oka: kontakt allergoás ekcéma, amelyet allergiás reakció okoz; és nem allergiás irritáló ekcéma, amelyet kémiai tényezők vagy fizikai tényezők okoznak. Mivel a két típus eltérő kezelést igényel, fontos a helyes diagnózis felállítása. Ez nehéz lehet a bőrgyógyászok számára, mivel a betegségek hasonló klinikai tüneteket mutatnak. A diagnózisok általában egy patch teszt eredményein alapulnak, amelyeket gyakran nehéz értelmezni, és néha hamis pozitív vagy hamis negatív eredményeket adhatnak.

Ebben a tanulmányban a Karolinska Institutet kutatói és finn egyetemek munkatársaival összehasonlították a 85 kontakt allergiával és egészséges bőrmintával rendelkező páciensek tesztjeit, hogy megvizsgálják a különböző gén expressziókat a bőrben, amelyek különböző allergének és irritáló anyagok hatásának vannak kitéve. A személyre szabott genetikai algoritmushoz kapcsolódó gépi tanulási technika segítségével a kutatók két vagy három gén halmazát azonosították, amelyek együttesen megkülönböztethetik az irritáló anyagot az allergiás bőrreakcióktól. Az eredmények reprodukálhatók voltak független betegcsoportban és külső adathalmazokban. A külső adatkészletek olyan betegeket tartalmaztak, akik más anyagoknak voltak kitéve, mint az első csoport, ami megalapozta az új biomarkereket.