A BMI1, az Alzheimer-kór elleni védelem ígéretes génje

Újabb lépést tettek az Alzheimer-kór megértése felé a Maisonneuve-Rosemont Kórház Kutatóközpontban. Gilbert Bernier molekuláris biológus és a Montréal Egyetem idegtudományainak professzora felfedezte a BMI1 gén új funkcióját, amelyről ismert, hogy gátolja az agy öregedését. Munkájának eredményeit nemrég publikálták a Nature Communications-ben.

[wp_ad_camp_1]

Laboratóriumában Bernier képes volt megállapítani, hogy a BMI1-re szükség van ahhoz, hogy megakadályozza az idegsejtek DNS-ének szétesését egy G4-struktúráknak nevezett sajátos módon. Ez a jelenség az Alzheimer-kórban szenvedők agyában fordul elő, egészséges idős embereknél azonban nem. Így a BMI1 megvédene az Alzheimer-kórtól, megakadályozva többek között a G4 túlzott képződését, amely megzavarja az idegsejtek működését. „Ez a felfedezés bővíti ismereteinket az Alzheimer-kórhoz vezető alapvető mechanizmusokról” – mondta Bernier. „Ennek a betegségnek, amely ma már közel egymillió kanadait érint, továbbra sem lehet gyógyítani. Bármely előrelépés ezen a területen reményt ad mindezeknek az embereknek és családtagjaiknak.”

A Cell Reports és a Scientific Reports folyóiratokban megjelent korábbi cikkekben Bernier kimutatta, hogy az Alzheimer-kórban szenvedők agyában a BMI1 gén expressziója kifejezetten csökken. Megmutatta azt is, hogy a BMI1 inaktiválása tenyésztett humán neuronokban vagy egerekben elegendő volt az Alzheimer-kórhoz kapcsolódó összes kóros marker összefoglalásához. Az Alzheimer-kór (AD), más néven egyszerűen Alzheimer, egy neurodegeneratív betegség, amely általában lassan kezdődik és fokozatosan súlyosbodik. Ez okozza a demencia eseteinek 60–70% -át. A leggyakoribb korai tünet a legutóbbi eseményekre való emlékezésének nehézsége, amit évek óta próbálnak kezelni, de eddig nem sikerült.