A boldogság kulcsa: barátok vagy család?

Úgy gondolja, hogy a gyermekeivel és házastársával töltött idő a boldogság kulcsa? Valójában boldogabb lehet, ha összeül a barátaival – mondta Nathan Hudson, az SMU pszichológia professzora.

[wp_ad_camp_1]

Hudson kutatásai szerint az emberek magasabb szintű jólétről számolnak be barátaikkal időt töltve, mint partnerükkel vagy gyermekeikkel. Valójában a partnerek közelében való tartózkodás mutatta a legkevesebb boldogságot e három csoport között – derül ki a Journal of Personality and Social Psychology folyóiratban megjelent tanulmányból. Hudson ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a megállapításnak több köze van a tevékenységhez, mint annak, akivel megosztják. Ez azért van, mert az emberek általában több időt töltenek kellemes tevékenységekkel a barátokkal, mint családtagjaikkal, akik időnként kellemetlen feladatokat végeznek együtt, például házimunkát vagy gondozási feladatokat. „Vizsgálatunk azt sugallja, hogy ennek nincs köze a rokon kapcsolatok alapvető természetéhez” – mondta. „Amikor statisztikailag kontrolláltuk a tevékenységeket, a gyermekek, a romantikus partnerek és a barátok” puszta jelenléte „hasonló boldogsági szintet jósolt. Így ez a cikk optimista képet nyújt a családról, és azt javasolja, hogy az emberek valóban élvezzék s romantikus partnereikkel és gyermekeikkel töltött időt.”

Több mint 400 vizsgálat résztvevőjét arra kérték, hogy gondoljon vissza a barátaival vagy a családjával töltött időkre – azonosítsa a közös tevékenységet -, és értékelje, hogy ezek a tapasztalatok különféle érzelmeket, például boldogságot, elégedettséget váltanak-e ki. Minden érzelmet 0-tól (szinte soha) 6-ig (szinte mindig) értékeltek. Ez az információ és más válaszok arról, hogy a tanulmány résztvevői hogyan érezték magukat különböző időpontokban, lehetővé tették Hudsonnak és társszerzőinek, Richard E. Lucasnak és M. Brent Donnellannek, hogy felbecsüljék a boldogság arányát a barátokkal és a családdal.