A bőrgombák fajtái

A bőrgomba igencsak kellemetlen tünetekkel járó betegség. A bőr kipirulása és viszketése mellett olyan tünetek is felléphetnek, mint a bőr felhólyagosodása és hámlása, de akár be is repedhet a kiszáradt bőr.

[wp_ad_camp_1]

Az érintéssel átadható betegséget a legtöbben takargatják, titkolják, sőt, akár szégyellik is, pedig ezen valóban nincs semmi szégyellni való, a hallgatás helyett, inkább az orvos mihamarabbi felkeresése lenne a legjobb, amit tehetünk, hiszen minden esetben kezelés szükséges. A legtöbb esetben elég a krém, de lehet, hogy akár gyógyszeres kezelésre is szükségünk lesz. A fent leírtakat természetesen a legtöbben tudják, főként akkor, ha már találkoztak vele, vagy maguk tapasztalták a betegséget. Azonban arról talán már kevesebbeknek van tudomásuk, hogy mégis milyen gombák azok, amelyek bőrbetegségeket tudnak okozni. Ugyanis meglehetősen kevés az a gomba, amelyik ilyen módon káros hatással tud lenni az emberi szervezetre.

Bőrgomba

Bőrgomba

A leggyakrabban az úgynevezett Dermatophytonok okoznak bőrgombásodást, melyeknek három további nemzetsége van. Ide tartozik a mycrosporum, a trichophyton és az epidermophyton nemzetség. Mindegyik a keratináz enzim segítségével tud áthatolni a szőrtüszők, a köröm és a haj szarurétegein, majd ott élősködni. Bár ez a leggyakoribb gombafaj mely bőrbetegséget okozhat, de nem az egyetlen. Ritkábban ugyan, de megfertőzhet minket még a penészgomba, a dimorf gomba és a sarjadzó gomba is. Ezek a gombák élhetnek a talajban, a vízben, mesterséges építményeken, növényeken, házi állatokon, de az ember közvetlen is megfertőzhet egy másikat velük. Elkerülni nem feltétlenül tudjuk őket, viszont fontos tudni, hogy vannak olyan tényezők, melyek hajlamosabbá tesznek minket a bőrgomba elkapására. Ilyen például a cukorbetegség, az elhízás vagy az antibiotikumok tartós szedése. Ha mégis tenni szeretnénk valamit annak az érdekében, hogy ne kapjunk bőrgombát, hordjunk pamut ruhaneműket, főként zoknit és alsóneműt, és váltsuk is azokat rendszeresen. Ne vegyünk magunkra vizes ruhákat, és fürdés után is alaposan szárítkozzunk meg, mielőtt felöltöznénk. Tartsuk tisztán a lakásunkat, főleg a fürdőszobánkat, és rendszeresen tisztítsuk ki a lábbelijeinket is.