A cápák szinte teljesen eltűntek a legtöbb zátonyról

A világ zátonyaival foglalkozó hatalmas, globális tanulmány szerint a cápák „funkcionálisan kihaltak” a vizsgált zátonyok legnagyobb részén.

[wp_ad_camp_1]

Colin Simpfendorfer professzor az ausztrál James Cook Egyetemen egyike volt azoknak a tudósoknak, akik részt vettek a Global FinPrint szervezet által a Nature által közzétett tanulmányban. Elmondta, hogy az 58 országban meg vizsgált 371 zátonyon, a cápákat ritkán látták ezen zátonyok közel 20 százalékán. “Ez nem azt jelenti, hogy ezeken a zátonyokon soha nem lesznek cápák, de ez azt jelenti, hogy  „funkcionálisan kihaltak”, tehát nem az ökoszisztémában végzik el normál szerepüket” – mondta Simpfendorfer professzor. Szerinte cápát nem is fedeztek fel egyáltalán a nemzetek 69 zátonyán: a Dominikai Köztársaságban, Nyugat-Indiában, Kenyában, Vietnamban, a Windward Holland Antillákon és Katarban sem. “Megállapítottuk, hogy robusztus cápapopulációk létezhetnek az emberek mellett, ha ezeknek az embereknek megvan az akaratuk, az eszközeik és a tervük a védelmi intézkedések megtételéhez” – mondta Dr. Chapman.

Cápa

Cápa

Simpfendorfer professzor azt mondta, bátorító, hogy Ausztrália a legjobb nemzetek közé tartozik a cápapopulációk védelmében és annak biztosításában, hogy megfelelő szerepet töltsenek be a környezetben. A Mikronéziai Szövetségi Államok, a Francia Polinézia és az Egyesült Államok olyan kulcsfontosságú tulajdonságokat tükröznek, amelyekről azt találták, hogy a cápák nagyobb népességéhez kapcsolódnak: általában jól kormányzottak és mindenhol tiltják a cápahorgászatot vagy erős, tudományosan megalapozott gazdálkodást szabályoznak, amely korlátozza a cápafogások számát “- mondta. Jody Allen, a globális FinPrint projektet támogató Paul G. Allen Család Alapítvány társalapítója és elnöke. Ő elmondta, hogy az eredmények tragikus cápakihalást tártak fel a világ számos zátonyán, de szerintük reményre is van ok.