A cég sikerének feltétele a könyvelés

Ma már általános alapigazságként kezeljük azt a nézetet, miszerint a megfelelő könyvelés a cég sikerének alapfeltétele. Napjainkban a cégvezetés elképzelhetetlen felkészült könyvelő nélkül.

[wp_ad_camp_1]

A sikeres könyvelés érdekében azonban körültekintően kell eljárnunk, ha könyvelőt választunk. Nem babra megy a játék, hiszen egy jó könyvelő akár jelentős pénzösszegeket is megtakaríthat számunkra, míg egy rossz választás esetén kimondottan gazdaságtalan könyvvitelt valósíthatunk meg. Mielőtt megbízunk egy könyvelőt, minden esetben ellenőrizzünk és mérlegeljünk néhány dolgot. Sajnos nagyon sok esetben azt látjuk, hogy a kis- és középvállalkozások a baráti körből vagy a rokonságból választanak maguknak könyvelőt. Ez egyáltalán nem szerencsés, hiszen a szakmaiság kérdése így másodlagossá válik, ráadásul egy baráttal szemben sokkal nehezebb szakmai elvárásokat támasztani, mint egy megfizetett könyvelővel szemben.

Könyvelés

Könyvelés

Egy professzionális szolgáltatást nyújtó könyvelő minden esetben titoktartást vállal, így teljesen megbízhatunk benne. Ezt természetesen a legális ügyletek lebonyolítására kell érteni, hiszen a bevételi adatok és számos más céges információ bizalmas adatnak minősül, amit nem szeretnénk kiszivárogtatni, főleg nem konkurens cégeknek. Középvállalkozások esetén érdemes arra is figyelmet fordítani, hogy a megbízott könyvelő teljes szolgáltatást tudjon nyújtani; egy kisvállalkozás esetében a számviteli szolgáltatás általában egyszemélyes feladat, ám egy nagyobb cég vagy vállalat esetében már többrétű feladatokról lehet szó. Emiatt érdemes olyan könyvelő irodát választani, ahol külön szakember foglalkozik a különböző területekkel, legyen szó akár a könyvelésről, adatrögzítésről, adótanácsadásról vagy más területről.