A téli gumik fontossága a hideg időszakban

Nem lehet elégszer hangsúlyozni a téli gumik használatának fontosságát. Bár minden évben felhívják figyelmünket erre a szakemberek, mégis sokan vannak manapság is, akik a nyári szettel igyekeznek átvészelni a hideg hónapokat. Amint a hőmérő higanyszála tartósan is hét fok alá süllyed, a gumicsere nem várathat többé magára.

[wp_ad_camp_1]

Érdemes időben elintézni a cserét, és nem megvárni az utolsó rohamot a szerelőknél. S hogy mégis miben különbözik a téli gumi a nyári változattól? Nem csak neve az egyedüli, de anyagösszetétele és felületi kialakítása is. A benne megtalálható szilika tartalom teszi alkalmassá a hideg aszfalton való közlekedésre, de a sűrű lamellák, valamint a mély bordázottság is a stabil úttartásról és az aquaplaning elleni védelemről gondoskodnak. Persze az sem mindegy, hogy milyen állapotban van a téli abroncs. A felszerelés előtt mindenképpen érdemes meggyőződni a profilmélységről, s ha az a négy milliméter felé közelít, akkor célszerű inkább egy új szettet beszerezni. Az egyenlőtlen kopás is rányomhatja bélyegét a közlekedés biztonságára, így ha ilyet tapasztal, akkor is hasznos lehet az új abroncs vásárlása.

Téligumi

Téligumi

Nem csak a kopottság teheti azonban alkalmatlanná a téli gumit a használatra, hanem az idő vasfoga is. A használaton kívüli gumi anyaga öregedik, tehát erre is ajánlott odafigyelni, éppen úgy, mint a gumik tárolására. Száraz, napfénytől és melegtől védett helyen jó eséllyel kifogástalan állapotban vehetjük újra használatba a téli gumikat.

Ügyeljen arra is, hogy egymás mellé helyezze az abroncsokat, és időnként forgassa át azokat a deformálódások elkerülése végett. A téli gumi használata határainkon túl számos országban kötelező, hiányát pedig szigorúan büntetik. Utazás előtt mindenképpen tájékozódjon arról, milyen szabályozás vonatkozik az útba eső országokra!