A cékla jótékony hatása

Sokan vélekednek erről a zöldségről, hogy nem tartozik a kedvencük közzé, melyek sokan egyet is értenek, ugyanis kicsit föld ízű, érdekes zöldség. Nagyon megosztó a vélemény róla, ám igen tápláló és nagyon sokféle képen elkészíthető.

[wp_ad_camp_1]

A cékla egy olyan zöldség, melyet már ősidők óta ismernek és fogyasztanak az emberek. Ennek az oka legfőképpen az, hogy az emberiség hamar felismerte a számos jótékony hatását. Ugyanis a cékláról elmondhatjuk, hogy lúgosít, kiváló antioxidáns, segíti a vörösvérsejtek képződését, méregteleníti a bélcsatornát, szabályozza az anyagcserét, illetve a különféle diétákba is remekül beleilleszthető. Ám nézzük milyen jótékony hatással lehet még a szervezetünkre. A cékla levében található meg a legtöbb vitamin, mint pl. B1, B2, B6, C-vitamin. Illetve ezen felül tartalmazz még káliumot, kalciumot, vasat, magnéziumot, cinket, mangánt, jódot, kobaltot, krómot és még nikkelt. Manapság egyre több smoothie alapanyagaként megtalálható. A cékla nagyon erős vérképző zöldség, illetve a vörösvérsejtek regenerálódását is nagyon magas mértékben segíti elő.

Cékla

Cékla

A céklát úgy is emlegetik, mint a rákellenes csodanövény, amely különösen a májra, a test legfontosabb méregtelenítő szervére van jótékony hatással. A májban a méreganyagok lebontása során szabadgyökök képződnek, melyet a cékla antioxidáns hatóanyagai semlegesítenek. A méregtelenítő hatása pedig hatással lehet az ideális testsúly elérése érdekében is. Ez a csoda növény a fejlődési rendellenességek ellen is igen hatásos lehet. Az ősi rómaiak is előszeretettel alkalmazták a cékla levet, melyet lák és székrekedés esetén fogyasztottak. Illetve afrodiziákumként is kezelték, melyet ma már tudományos tények is alátámasztanak.