A cserepes növények nevelése vízben

A növények nagy része nagyon jól érzi magát talaj nélkül is, ha megfelelő mennyiségű vízhez tud hozzájutni. Nem csupán a gyökéreresztés idejére lehet vízben tartani növényeinket, hanem teljes élettartamuk alatt is tökéletes számukra ez a megoldás.

[wp_ad_camp_1]

A hirdokultúra egy régóta használt növénynevelési módszer, ám nagyobb népszerűségre csak mostanában tett szert. Népszerűségének oka nem a divat, hanem az a számos előny, amivel megkönnyíti a növénykedvelők dolgát. A virágfölddel ellentétben a vízben tartott növény átültetése nem jár koszolással, csupán ki kell emelni az egyik edénykéből és áttenni a másikba. Természetesen az agyaggolyókat vagy más apróságokat, melyek a növényt nem engedik eldőlni, más-más módon kell bepakolni az edényekbe, ám ez is koszmentes és pár pillanatig tartó munka.

Cserepes növény

Cserepes növény

Másik nagy előny, hogy a vízbe csepegtetett tápoldatot könnyebben szívja fel a növény gyökere, mivel sokkal közvetlenebbül jut hozzá, mintha a virágföldből kellene felszívnia. A növény így sokkal szebb és egészségesebb lesz. A növények elpusztulása sokszor a nem megfelelő öntözés következtében történik. A vízben nevelt növényt hetekig is magára lehet hagyni, nem igényel napi szintű gondozást.

Nem minden növény alkalmas hidrokultúrás nevelésre. Vannak szárazságkedvelő növények, melyek elpusztulnak, még a túl nedves virágföldben is. Tápoldatos vízben való nevelésre leginkább az anyósnyelv, ámpolnavirág, borostyán, buzogányvirág, filodendron, fikusz, könnyezőpálma, sárkányvirág, szobaarália, pletyka alkalmasak a népszerűbbek közül.