A csodálatos brazil kávé

Nincs is jobb érzés annál, amikor reggel azzal indul a nap, hogy elfogyasztunk egy pohár finom kávét. Manapság már rengeteg különféle kávé vásárolható meg a boltokban,  de a brazil kávé messze az egyik legjobb, ami kapható.

[wp_ad_camp_1]

A brazil kávé az egyik legjobb helyet foglalja el a világban a kévék listáján. Már lassan 150 éve, hogy Brazília legfontosabb exportcikkének számít a kávé. A világ legnagyobb kávétermesztő országáról van szó, ahol évente több mint kétmillió tonna kávét termesztenek és ez a világ kávétermelésének egyharmadát teszi ki, nem is beszélve arról, hogy számos fajta szerepel az ültetvények repertoárjában. Pont amiatt, mert ilyen sok fajta van, kifejezetten nehéz általánosan jellemezni a brazil kávét. Elmondható ugyan közös jellemzőként, hogy kissé savasok, ez a termelőterületek miatt van. Ízük általában kellemesen lágy, enyhén édeskés. Az egyik legnépszerűbb fajta kétségtelenül a Yellow Bourbon névre hallgató, amely a  Dél-Nyugati Minas Gerais államból, Pocos De Caldas-ról származik. Nevét az érett kávébabok színéről kapta.

Brazil kávé

Brazil kávé

A Yellow Bourbon kávébabot sajátos száraz módszerrel dolgoznak fel, különlegessége pedig a karamellizált, enyhén édeskés ízvilág. A kávészemeket kézzel szüretelik és még aznap elkezdik a feldolgozást, hogy elkerüljék a szemek erjedését és megőrizzék a prémium minőséget. Szüretkor csakis azokat a bogyókat szedik le, amelyek elérték az ideális érettséget. Ennek a fajtának kifejezetten alacsony a savassága, aromája teltebb. Az országban minőség szerint kerülnek válogatásra a kávék, és ezeket jelzésekkel látják el. A brazil kávé kifejezetten jó alapanyag eszpresszóhoz, és emiatt előszeretettel párosítják például közép-amerikai és kelet-afrikai kávékkal, mert az édes brazil kávé enyhébbé teszi a savas arabicát, és megfelelő elkészítés mellett kiváló kávéhabot képez.