A D-vitamin expozíció a méhben minimalizálhatja a magas vérnyomás kockázatát

Úgy tűnik, hogy a gyermekeknek nagyobb a kockázata a magas vérnyomás kialakulásának, amikor anyjuk terhesség alatt a preeclampsia nevű magas vérnyomásos állapotban szenved, de ez a káros összefüggés csökkenthető vagy akár megszüntethető azoknál a gyermekeknél, akiknél magas a D-vitamin szint.

[wp_ad_camp_1]

A massachusettsi 754 anya-gyermek pár adatainak elemzésén alapuló megállapítások arra utalnak, hogy a terhesség magasabb D-vitamin-szintje segíthet megvédeni a preeclamptusos nők gyermekeit a magas vérnyomás kialakulásától. A gyermekkori magas vérnyomás felnőttkori magas vérnyomással és szívbetegségekkel társul. A tanulmányt október 5-én tették közzé online a JAMA Network Open-ben. „Egyre több bizonyíték van arra, hogy a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát nagyrészt az anyaméhben programozzák, és most azt látjuk, hogy a D-vitamin lehet az, amely kedvező módon megváltoztatja ezt a programozást” – mondja a tanulmány vezető szerzője, Noel Mueller, adjunktus a Bloomberg Iskola Epidemiológiai Tanszékén.

A preeclampsia, amely agyvérzéshez és/vagy szervelégtelenséghez vezethet, a várandós nők betegségének és halálának egyik fő oka, emellett a halva születés és a koraszülés nagyobb kockázatával jár. A kutatók becslése szerint a preeclampsia világszerte a terhesség 2-8 százalékában fordul elő. Az anya elhízásával jár, és a súlyos preeclampsia aránya az Egyesült Államokban az 1980-as évek óta meredeken emelkedett. Ugyanakkor a magas vérnyomás aránya az Egyesült Államokban a gyermekek körében 1988 és 2008 között mintegy 40 százalékkal emelkedett. A tanulmányok szerint az anyai preeclampsia lehet a növekedés tényezője. A tanulmányok az anyai D-vitamin-hiányt a preeclampsia magasabb kockázatával is összefüggésbe hozták, és azt sugallták, hogy alacsonyabb D-vitamin-szint miatt felnőttkorban vagy akár az élet korai szakaszában nagyobb a magas vérnyomás kockázata.