A Dianella növény

A Dianella nem igazi liliom. Ez egy évelő virág az Asphodelaceae családból, ami a mediterrán régió híres aszpodellvirágának rokona. A növény szereti az árnyékot, nem zavarja a kártevő, és kevés karbantartást igényel, így ideális évelő azoknak az állandóan úton lévő embereknek, akik színes kertbe akarnak hazajönni.

[wp_ad_camp_1]

A legjobb az egészben, hogy a dianella több évszakon át színesíti a táj színét, először lombjával, majd virágaival, végül bogyóival. A dianella egyik hátránya, hogy ez egy gyengéd növény. Elviseli a kártevőket, amelyek nem szokták megenni, tűri az aszályt. Ez az évelő földalatti rizómákon keresztül terjed, de csak hosszú időn keresztül. Ha nem tud ilyen sokáig várni, akkor a növényt szaporíthatja a csomók felosztásával. A dianella fogékony olyan betegségekre, mint a lisztharmat, de az ilyen fertőzések esélyét nagyvonalú távolságokkal, a felső öntözés elkerülésével és a reggeli öntözéssel csökkentheti (hogy a talajnak esélye legyen éjszaka előtt kiszáradni). Nevelje a dianellát teljes árnyékban, ha nagyon forró, száraz nyarakkal rendelkező régióban él, és részleges árnyékban, ha enyhébb nyarakkal rendelkező területen lakik.

Dianella

Dianella

A dianella talajára vonatkozó fő követelmény az, hogy lefolyó talaj legyen. A dianella érése után jól tolerálja az aszályt. Táplálja a dianellát tavasszal (az új növekedés megjelenése előtt) ugyanolyan típusú műtrágyával (amely savszerető növények számára alkalmas), amelyet az azálea esetében használna. A dianellának merev, penge alakú levelei vannak, olyanok, mint az Ádám tűje (Yucca filamentosa) nevű növénynek. A levelek elérhetik a 3 láb hosszúságot. A merész lombozat kontrasztos a lágyabb kinézetű növényekkel. A lombozat örökzöld is lehet. A virágok a lomb felett felnyúló szárakon virágoznak. Az egyes virágzások kicsik, de elég sok virága van ahhoz, hogy tele legyen velük az egész kert. Általában kékek (feltűnő sárga porzóval), de esetenként fehérek. A virágokat fényes, kék bogyók követik.