Minden, amit az olajszivattyúról tudni érdemes

Az olajszivattyú komoly szerepet tölt be az autóban, ugyanis nélküle a különböző motorblokk alkatrészek súrlódó felületeinek kenése nem lenne hatékony, ami komoly károkat okozna a motorban. Az olajszivattyú feladata tehát az, hogy a motor kenéshez szükséges olaj eljusson minden olyan helyre, ahol szükség van rá.

[wp_ad_camp_1]

Olajszivattyú többféle lehet, így például lehet belső fogazású fogaskerék szivattyú, fogaskerekes és rotorszivattyú. A személygépjárművekben jellemzően fogaskerekes olajszivattyú található. Működési elvük igazán egyszerű, a fogaskerekek és kis lapátok a forgás irányába továbbítják az olajat. Alapvetően egy igazán megbízható alkatrészről van szó, viszont könnyen elkoszolódhat, továbbá a koksz és olajiszap is könnyen lerakódhat benne. Emiatt akár az olajszivattyú szívócsonkján elhelyezett szűrő teljesen el is tömődhet. Ez azért jelent komoly problémát, mert a kenési rendszer más pontjai, különösen az olaj áramlását szabályozó szűkítők is eltömődhetnek. Egy motorfelújítás során ezt i meg kell nézni és szükség esetén ki kell tisztítani vagy akár ki is kell cserélni.

Az autóban nem csak attól csökkenhet az olajnyomás, hogy az olajszivattyú meghibásodott, hanem akár attól is, hogy a rendszerben egész egyszerűen túl kevés olaj áll rendelkezésre és az olajszivattyú kosara alig éri el az olajat. Ha az olajfogyasztás határértéken belül van, akkor is érdemes bizonyos időközönként ellenőrizni az olajszintet, szükség esetén pedig után tölteni az olajat. Bármi okozza az olajszint csökkenését, nagyon fontos, hogy fény derüljön a probléma okára. Ha alkatrészre vagy jó minőségű motorolajra van szüksége, akkor érdemes ellátogatni az alkatreszek.hu webáruházba, ahol mindent megtalál egy helyen, ráadásul igazán kedvező áron!