A Föld legnagyobb trópusi szigete

Több mint 734 000 négyzetkilométeres kiterjedésével Borneó a Föld harmadik legnagyobb szigete Grönland és Új-Guinea után. Égbe nyúló hegyeit áthatolhatatlan trópusi esőerdő borítja. Borneó földjén három ország osztozik. Legnagyobb, déli része Indonézia fennhatósága alatt áll, ezt a területet Kalimantannak nevezik. Északi és keleti harmada Malajziához tartozik és a két maláj tartomány közé ékelődve található a Brunei Szultánság.

[wp_ad_camp_1]

A turisták elsősorban a maláj területeket, főleg az északi Sabah tartományt keresik föl. A partvidéken itt számos üdülő épült fel, cölöpökre épült tengeri nyaralókkal, homokos tengerparttal, bámulatos víz alatti élővilággal. Itt található a sziget és egyben az egész térség legmagasabb hegye, a Kinabalu-hegy, amely közel 4100 méter magas. Az esőfelhők fölé magasodó kiterjedt sziklaplató a hegymászók kedvelt úti célja, hiszen a trópusi klímának köszönhetően egész évben kellemes az éghajlata, hóra, fagyra, lavinára itt nem kell számítani.

Borneó

Borneó

Borneón ezen kívül is sok különleges hegycsúcsot és sziklaformációt rejt a dzsungel, melyek mélyén hatalmas barlangok húzódnak meg. A hegyi-, erdei- és tengerparti látványosságokon túl nagy élményt jelent az egykori fejvadász törzsek leszármazottainak megtekintése. A harcias dajákok még a 60-as években is lefejezték a rivális törzsek tagjait. Sajnos nem csak az ilyen vad szokások, de az esőerdő is pusztulásnak indult Borneón. Mára a száz éve még érintetlen esőerdő felét kiirtották, pedig annak fái között él számos különleges faj, mint például az orángután vagy a ködfoltos párduc. Cserébe a Világ trópusi fakitermelésének fele Borneóról származik. Bízzunk benne, hogy a turizmus fellendülése és a gazdaság fejlődése hamarosan véget vet ennek a helyzetnek!