A fóliasátor hatalmas segítség a kezdők számára is

A rendelkezésünkre álló szabad földterület hasznosítása több szempontból is bölcs döntés, legyen szó akár csak egy családi ház hátsó udvaráról. A saját magunknak megtermelt zöldségekkel ugyanis rengeteget spórolhatunk, arról nem is szólva, miszerint a szabadban végzett munka rendkívül jó hatással van a mentális egészségre. Ezzel együtt nagyon fontos, hogy már gyorsan sikerélményben legyen részünk.

A palánták neveléséhez épp emiatt elengedhetetlen egy megfelelő paraméterekkel rendelkező fóliasátor. Sajnos a magyarországi időjárás mellett általában a termőföld állapota és összetétele sem alkalmas a szabadföldi neveléshez, így ha biztos eredményeket szeretnénk elérni, akkor ahhoz speciális helyre lesz szükségünk. A régi időkben ezt melegágyás, illetve üvegház segítségével oldották meg, ám ma már létezik egy sokkal jobb alternatíva, méghozzá a fóliasátor. Ezek a felépítmények könnyűek, egyszerűen felállíthatók és ami még ennél is lényegesebb, rengeteg méretben és formában elérhetők, így gyakorlatilag minden igényt lefednek.

Annak érdekében, hogy hosszú távon is elégedett legyünk, a fóliasátor kiválasztásánál nagyon körültekintően kell eljárnunk. A legfontosabb annak meghatározása, mekkora alapterületű szerkezetre van szükségünk. Alapos tervezés nélkül ezt meglehetősen nehéz megtippelni, ezért állítsuk össze melyik ágyásba pontosan milyen növények kerülnek majd, ez alapján pedig már könnyedén kiszámíthatjuk a méreteket. Utóbbitól függ ugyanis, milyen vázszerkezetű fóliasátor az ideális választás. Noha a műanyag némileg olcsóbb, legfeljebb kisebb felépítmények kapcsán tanácsos emellett határoznunk. Tudniillik a fém jóval masszívabb és időtállóbb, emiatt aztán nem csak akkor szerencsés emellett letenni a voksunkat, ha hosszú évekre előre tervezünk, de azt is figyelembe kell vennünk, miszerint a széllökések ellen sokkal védettebb egy ilyen szerkezet.