A fürdőruha rövid története

Manapság már egy nő ruhatárából sem hiányozhat a fürdőruha. Itt a nyár és nincs is jobb érzés annál, amikor a forró napsütésben lehűtjük magunkat és úszunk egyet a tengerben, tóban, medencében stb. Napjainkban már rengeteg különböző típusú fürdőruha vásárolható meg a boltokban, de régebb ez nem volt így.

[wp_ad_camp_1]

Honnan és hogyan is kezdődött a fürdőruha története és hogyan lett ennyire népszerű a viselése az évek során? A fürdőruha története az időszámításunk előtti időszakra nyúlik vissza. A görög festményeken és vázákon már megjelennek az atletizáló nők, akik a mai fürdőruhához hasonló ruhát viselnek. A néhány évszázaddal később megjelent fürdőruhák valóban ruhák voltak, melyeknek vastag anyaga megvédte a viselőjét a hideg óceáni víztől és azért volt hosszú a ruhák ujja, hogy a napfénytől is megvédje a bőrt. Mivel az arisztokraták bőrének fehérnek kellett maradnia ezért olyan fürdőruhákat hordtak, amelyek nyaktól bokáig elfedte a testet. A tizenkilencedik század végén már egyre több kikapcsolódási forma vált divatossá, mint például a biciklizés és az úszás is egyre népszerűbb lett. Olyan anyagú és fazonú fürdőruhára volt szükség, amiben a nők könnyen tudnak mozogni.

Fürdőruhák

Fürdőruhák

Az 1910-es évekre a fürdőruhák már nem rejtették el annyira az alakot, mint eddig és az anyaghasználat is változott. 1921-ben dobták először piacra az amerikaiak az első egyrészes elasztikus, kötött anyagból készült fürdőruhát. Innentől kezdve a harmincas évekig a férfiak és nők egyaránt kötött fürdőruhát viseltek. A modern bikinit Louis Reard mérnök mutatta be Párizsban 1946. július 5-én és nagyon nehezen talált hozzá modellt. Amerikában nem fogadták jól az kétrészes bikinit, Olaszországban és Spanyolországban pedig megtiltották a nőknek a bikini viselését. Tíz évvel később azonban a bikini is elfogadott vízparti viseletté vált.