A génmutáció javítja az egerek kognitív rugalmasságát

A Nemzeti Egészségügyi Intézet kutatói felfedezték az egerekben, hogy az első ismert genetikai mutáció javítja a kognitív rugalmasságot – az alkalmazkodási képességet a változó helyzetekben. A KCND2 gén egy olyan fehérjét kódol, amely szabályozza a káliumcsatornákat, amelyek az idegsejtek mentén haladó elektromos jeleket szabályozzák.

[wp_ad_camp_1]

Az elektromos jelek stimulálják a kémiai hírvivőket, amelyek az idegtől az idegig terjednek. A kutatást Dax Hoffman, Ph.D., az NIH Eunice Kennedy Shriver Nemzeti Gyermekorvosi és Humán Fejlesztési Intézetének (NICHD) Neurofiziológiai Tanszékének vezetője végezte el., és a kutatás a Nature Communications magazinban fog megjelenni. A KCND2 fehérje egy enzim által módosítva lelassítja az elektromos impulzusok létrehozását az idegsejtekben. A kutatók azt találták, hogy egy bázispár megváltoztatása a KCND2 génben javítja a fehérje képességét az idegimpulzusok tompítására. Az ilyen mutációval rendelkező egerek jobban teljesítettek, mint az egerek mutáció nélkül a kognitív feladat elvégzésekor. A feladat egy platform felkutatása volt, amit egy teljesen új helyre költöztettek.

A mutációval rendelkező egerek sokkal gyorsabban találták meg azt az áthelyezett platformot, mint a többi egér, akik nem rendelkeztek ezzel a mutációval. A kutatók azt tervezik, hogy megvizsgálják, hogy a mutáció befolyásolja-e az állatok agyának ideghálózatait. Hozzátették, hogy a gén és proteinjének tanulmányozása végül betekintést nyújthat az emberek kognitív rugalmasságának természetéhez, tehát ebben a témában további vizsgálatokat kívánnak elvégezni. Ezek a további vizsgálatok segíthetnek az epilepsziák, a skizofrénia, a Fragile X-szindróma és az autizmus rendellenességek megértésében is, amelyek mindegyikét a KCND2 más mutációival társították.