Statikus – Stabilitás az épületekben

Egy építkezés sem valósulhat meg építész mérnök, villanyszerelő, vízvezetékszerelő és még hosszan sorolhatnánk milyen szakemberek nélkül. Az építkezés ugyanis egy meglehetősen összetett folyamat, számtalan szakember munkájára és együttműködésére szükség van. Viszont statikus nélkül, eleve nem valósulhat meg az építkezés.

[wp_ad_camp_1]

Statikus alapvetően az épület egyensúlyi állapotáért felel, továbbá ő felel azért is, hogy az épület ellen álljon a különféle külső erőhatásoknak. Ez egy rendkívül felelősségteljes munka, gyakorlatilag a statikus munkája nélkül nem valósulhat meg az építkezés. Akár egy kisebb épületről vagy egy monumentális felhőkarcolóról, mindkét esetben szükség van a statikus munkájára. Ugyanakkor a statikus munkájára akkor is szükség van, ha valamiféle komoly változásra kerül sor az épületen belül, például ki akar venni egy falat, vagy meg akarja emelni a tetőszerkezetet. A statikus alapos számításokat végez, hogy a változtatások milyen hatással lennének az épület egyensúlyára, terhelésére.

Egyre gyakoribb, hogy házvásárlás során is kikérik a statikus véleményét. Nem csoda, hisz rengeteg problémával jár, ha a későbbiek folyamán kiderül, hogy az épülettel valamilyen probléma van. Felújítandó ház esetében ez különösen fontos, így az is egyértelmű lesz, hogy milyen lehetőségei vannak az átalakítást illetően. A statikus a rejtett hibákra is rámutathat, aminek köszönhetően rengeteg bosszúságtól, utánajárástól tudja magát megkímélni. Éppen ezért érdemes mielőbb statikushoz fordulni, ha Ön is szeretne házat vásárolni és megfelelő döntést akar hozni. Bármilyen okból kifolyólag szeretné statikus segítségét kérni, ha nagy szaktudással rendelkező, tapasztalt szakembert keres, akkor azt javasoljuk, hogy látogasson el a kreabim.hu weboldalra!