A görögök tradicionális ételei

Ha a görög ételekről van szó, a legtöbbünknek legfeljebb az ízletes gyros, a görög saláta vagy a görög joghurt jut az eszébe. Ez a nép azonban számos olyan ételreceptet tudhat a magáénak, amelyeket nekünk, magyaroknak is érdemes lenne kipróbálnunk. A görögök imádnak újdonságokkal kísérletezni a konyhában, persze mindez nem jelent nekik különösebb gondot, hiszen elképesztő mennyiségű friss zöldséggel és gyümölccsel, valamint rengeteg féle hallal, illetve tenger gyümölcsével is rendelkeznek.

[wp_ad_camp_1]

A görögök fontosnak tartják a bőséges étkezést, ezért fő ételeik igencsak sok hozzávalót tartalmaznak. Az egyik leggyakoribb kombináció a húsok, tészták és zöldségek hármasa. Egy ilyen ebéd után garantáltan senki sem marad éhen. Az olaszokhoz hasonlóan a görögök is nagy tésztaevők. Egyik kedvenc eledelük az úgynevezett pasticcio, amely egy besamelmártással ízesített rakott tészta. A másik tradicionális ételük a Magyarországon is igencsak nagy népszerűségnek örvendő szuvláki, amely eredeti formájában mindössze különféle húsokat tartalmaz, amelyhez legfeljebb egy kevés hasábburgonya vagy pita társul. Szintén gyakran jelenik meg a görög asztalokon a bifteki is, amely ránézésre nagyon hasonlít a fasírtra. Ezt a marhahúsból készült ételt a mediterrán fűszerek teszik igazán különlegessé. Az sem ritka, hogy a biftekit sajttal töltik meg, majd végül különböző zöldségek kíséretében tálalják.

Bifteki

Bifteki

És most lássunk néhány alapvető görög szót az étkezések kapcsán, azok kedvéért, akik esetleg szeretnének ellátogatni ebbe a gyönyörű országba. Ha valaki előételt szeretne rendelni, akkor az illetőnek orektikát kell kérnie. A főétel görög megfelelője majirevtá, a tenger gyümölcsei a thallaszina, a halé pedig a pszárjá. Természetesen édességekben sem fogunk hiányt szenvedni ott tartózkodásunk ideje alatt, hiszen olyan desszertek állnak a rendelkezésünkre, mint a tiropita, a galaktobúrikó, a kataifi, a lukumádesz vagy, ha valami sósat szeretnénk, akkor megkóstolhatjuk a kalitszuná tiganíteszt is, ami egy sós-sajtos sütemény.