A gyenge szívből szenvedő agy lesz

A szívproblémák zavart génaktivitást okoznak az agy memóriaközpontjában, amelyből kognitív hiányosságok származnak. A német neurodegeneratív betegségek központjának (DZNE), a Göttingeni Egyetemi Orvosi Központ (UMG) és a Német Szív- és Érrendszeri Kutatóközpont (DZHK) kutatói laboratóriumi vizsgálatok alapján jutottak erre a következtetésre.

[wp_ad_camp_1]

Úgy vélik, hogy megtalálták a szívproblémákkal küzdő embereknél a megnövekedett demencia kockázat lehetséges okát. Egerekben egy specifikus gyógyszer, amelyről ismert, hogy befolyásolja a génaktivitást, enyhítette a mentális hiányokat. Az érintett szakértők ezeket az eredményeket a terápiák lehetséges megközelítésének tekintik. Németországban mintegy négymillió embert érint az úgynevezett „szívelégtelenség”: szívizmaik túl gyengék ahhoz, hogy elegendő vért pumpáljanak a testbe, ezért rendellenesen megnagyobbodtak. A fizikai erőnlét és az életminőség emiatt szenved. Sőt, az érintett egyéneknél nagyobb a demencia kialakulásának kockázata. „Különösen a kardiológiai problémákkal küzdő és szívelégtelenségben szenvedők vehetnek észre kognitív hiányokat és fokozott kockázatot tapasztalhatnak az Alzheimer-kór kialakulásában.

A lehetséges okok között szerepelhet az agy vérellátásának zavara és a memória vezérlő központjának számító hippocampus működési zavarai” – magyarázta André Fischer, a kutatócsoport vezetője a DZNE göttingeni telephelyén. „Még nincsenek terápiák a kognitív hiány hatékony kezelésére a szívproblémákkal küzdő embereknél. Ennek oka az, hogy teljesen nem világos, hogy mely hiányosságokat váltják ki az idegsejtekben. Erről eddig nem voltak adatok.” Most André Fischer ésToischer professzor (az UMG Kardiológiai és Pneumológiai Klinikája és a DZHK göttingeni telephelye) által vezetett csoport először mutatja be a témával kapcsolatos megállapításokat.