A gyepszőnyeg és az automata öntözőrendszer

Megszámlálhatatlanul sok helyen telepítek automata öntözőrendszert, ahol közvetlenül ez a munkafázis után a gyepszőnyeg lerakása következik. Néha – jó kedvemben – még én is vállalom a gyepszőnyeg telepítését, de csak abban az esetben, ha a földmunka már el van végezve.

Ezért tudom, hogy az automata öntözőrendszer beszerelése nélkül esély sincs hazánk éghajlatán arra, hogy a gyepszőnyeg szépen megmaradjon és tartósan szép is maradjon. Egyszerűen ez lehetetlen. Láttam mostanában rá néhány próbálkozást, de amikor megérkeztek a kemény kánikulák, akkor a napi 5-6 óra öntözés sem segíthet más öntözési módszerekkel.

A fű elkezdett sárgulni és azonnal (két nap) jelentkeztek a kiégés nyomai, az esztétikai csökkenés. Ilyenkor kivétel nélkül mégis megrendelésre került az addig mumusként kezelt automata öntözőrendszer, mondanom sem kell, hogy mekkora macera alátelepíteni a kész gyepszőnyeg alá. Szörnyű! Szörnyű ugyan az utólagos telepítés, de néhány napon belül komoly eredményt hozott.

Öntözőrendszer

Öntözőrendszer

A gyepszőnyeg szépen elkezdett helyreállni, és egy hét leforgása alatt szinte nyoma sem volt már a kiégett felületnek. Persze ilyenkor minden hitetlenség elszállt és öröm vette át a helyét. Ezért azt javaslom mindenkinek, hogy az általában jóval drágább gyepszőnyeget, mint az automata öntözőrendszer jól gondolják meg, mielőtt letelepítenék ez a berendezés nélkül. Ebben az esetben ez nem egy plusz költség, amit a vállalkozó még a nyakukba akar sózni, vagy valami ilyesmi…

Ez egy elhagyhatatlan kényelmi és hatékonysági berendezés, ami megvédi a kert értékeit. Persze ennél sokkal több előnye is van az automata öntözőrendszernek, amit most nem kívánok részletezni, csak a gyepszőnyegezés összefüggésében kívántam néhány gondolatomat leírni.