A gyógymasszázs hatásai

Az emberi testet érő külső ingerek különleges módon hatnak a szövegekre. A helyi érintés nem csak az adott pontban fejti ki jótékony hatását, ugyanis közvetlen módon pozitívan befolyásolja a vénás és nyirokkeringést, ami az artériás vérkeringésre is jótékonyan hat. A gyógymasszázs ezenkívül jelentősen stimulálja az izmok működését.

[wp_ad_camp_1]

A gyógymasszáz tehát közvetlenül hat a vénás- és nyirokkeringésre. A bőrre gyakorolt nyomás, illetve érintés serkentik az izom kontrakcióját, valamint a szöveti nyomást. A gyógymasszázs hatására a vénákban megnövekszik a nyomás, illetve fokozódik a keringés. A kifejtett nyomás változó erősséggel történik, ennek hatására a pumpa effektus jön létre, amivel párhuzamosan megtörténik a nyirokmirigyek stimulálása is.

A szemmel látható, illetve érzékelhető változások hamar bekövetkeznek. Az érintett felületen bőrpír alakul ki, az izomtónus pedig lassan elenged és megszűnik a görcsös állapota. A görcsös izom ellazulásával gyakorlatilag egy időben megszűnik a fájdalom is.

Gyógymasszázs

Gyógymasszázs

A gyógymasszás nem csak közvetlen, hanem közvetett hatásokkal is rendelkezik. A mechanikai ingerek hatására vazoaktív anyagok szabadulnak fel. Ezek az anyagok hozzájárulnak az erek falában lévő simaizomrostok ellazulásához, valamint a harántcsíkolt izmok oxigén- és tápanyagellátásának fokozásához.

A mozgásszervi megbetegedések, illetve rendellenességek jelentős hányadában megoldást jelenthet a képzett gyógymasszőr. Annak azonban tudatában kell lennünk, hogy a gyógymasszázst megelőzően szakorvosi vizsgálatra lehet szükség. Amennyiben nincs olyan betegségünk vagy rendellenességünk, ami miatt nem javasolt a masszázs, az esetben bátran tegyünk egy próbát. Ha jól érezzük magunkat utána, máskor is megismételhetjük.