A gyorsan növő császárfa előnyei és hátrányai

A császárfa, vagy latin nevén Paulownia tomentosa egy Kínából származó, lombhullató növényfaj. Európában a melegebb, kevésbé fagyos területeken érzi jól magát ez a különleges díszfa.

A császárfa általában 15 méter körüli magasságokig tör fel, de elérheti akár a 25 métert is. Hatalmas levelei és szürkés színű kérge igen figyelemreméltó fává teszi. Magyarországon tavasz közepe-vége körül örvendezteti meg virágaival a csodálóit. Az illatos virágai trombita alakúak, s színük lilás árnyalatokban játszik. Nagyon kedvelt növény, mert gyorsan nő, még ősszel is. Ez utóbbi persze hátrány is lehet, ugyanis az el nem fásodott hajtások elfagyhatnak. A talaj terén nem válogatós, de természetesen rá is – mint minden növényre – jellemző, hogy minél tápanyagdúsabb földbe eresztheti gyökereit, annál gyorsabban fejlődik. Ennek hátulütője, hogy képes nagyon kiszipolyozni a talajt.

A császárfa előnyei közé sorolható, hogy nem csak dísznövény. Megfelelő környezetben remek minőségű, egyenes fa nevelhető belőle, s e tulajdonsága miatt a bútorgyártásban kedvelt alapanyag. Kínában például leánygyermek születésénél ültetnek császárfát, s ha a leány férjhez megy, a tiszteletére ültetett császárfa szolgálja a friss házasok új bútorának alapanyagát. Mivel a fűtőértéke is igen figyelemre méltó, remek tűzifa, ezért gyakran telepítik későbbi fakitermelés céljából. Bizonyos országokban invazív fajként van számon tartva, de Magyarországon még nem tart itt a dolog. Előnyei közé sorolható még, hogy kiváló porcsapda, valamint, hogy remekül köti meg a szennyeződéseket, és a talajerózióval is képes szembeszállni. Udvarokban, parkokban való elültetése mindenképpen szemet gyönyörködtető látványt nyújt, s a számos pozitív tulajdonsága talán felülírja a telepítésével kapcsolatos hátrányokat.