A halláskárosodás és a demencia közötti kapcsolat megértése

A tudósok új elméletet dolgoztak ki arról, hogy a halláskárosodás miként okozhat demenciát, és úgy vélik, hogy ennek az érzékszervi károsodásnak a korai kezelése elősegítheti a betegség megelőzését.

[wp_ad_camp_1]

Az epidemiológiai vizsgálatok kimutatták, hogy a halláskárosodás a demenciához kapcsolódik, és világszerte a 47 millió eset tizedéért felelős. A Neuron folyóiratban megjelent, a brit Newcastle Egyetem csapata egy új elméletet ismertet, amely elmagyarázza, hogyan vezethet a fül rendellenessége Alzheimer-kórhoz – ezt a koncepciót soha nem nézték meg. Remélhetőleg ez az új megértés jelentős lépés lehet az Alzheimer-kór kutatásának előmozdítása és a betegség megelőzésének módja felé a következő generációk számára. A Newcastle-i szakértők három fő szempontot vettek figyelembe; a halláskárosodás és a demencia gyakori oka; a hanggal kapcsolatos bemenet hiánya, ami az agy zsugorodásához vezet; kognitív károsodás, amelynek következtében az embereknek több agyi erőforrást kell igénybe venniük a halláskárosodás ellensúlyozására, amelyek ezután más feladatokhoz nem állnak rendelkezésre.

A csapat egy új szöget javasol, amely a temporális lebeny mélyén található memóriaközpontokra összpontosít. Legutóbbi munkájuk szerint az agynak ez a része, amely jellemzően a helyek és események hosszú távú memóriájához kapcsolódik, szintén részt vesz a hallási információk rövid távú tárolásában és manipulálásában. Megmagyarázzák, hogy az agyi aktivitás halláskárosodás miatti változásai hogyan elősegíthetik közvetlenül az Alzheimer-kórt okozó, tehát kiváltó kóros fehérjék jelenlétét. Tim Griffiths professzor, a Newcastle Egyetem Orvostudományi Karáról elmondta: “A kihívás az volt, hogy elmagyarázzuk, hogyan vezethet a fül rendellenessége degeneratív problémához az agyban. “Egy új elméletet javasolunk azon az alapon, hogy miként használjuk az agy általában memóriarendszernek tekinthető problémáit, amikor a valós körülmények között nehézségekbe ütközünk.”