A hatályos 2022-es energetikai követelmények

2022 júliusától új energetikai követelményeknek kell megfelelni, melyek kimondják, hogy bizonyos esetekben legalább BB besorolást kell elérnie az épületnek. A BB energetikai besorolás kizárólag abban az esetben lehetséges, ha az ingatlan energiafelhasználásának legalább 25%-a megújuló energiaforrásból származik.

Energetikai követelmények 2022 – Abban az esetben, ha a bővítéssel az épület alapterülete, több mint 100%-al megnő, új épület használatba vételi engedélyére van szükség vagy az energetikai korszerűsítés a határoló szerkezet több, mint 25%-át érinti, akkor meg kell felelni a 2022 júliusától életbe lépő BB besorolás energetikai követelményeinek. Az energetikai követelményeknek akkor nem kell megfelelni június 30-a után sem, ha az épületen nem történik más korszerűsítés, csak a padlásfödém vagy a földszintes épület pincefödém utólagos hőszigetelése. Fontos információ a házépítők és építők számára, hogy 2022. júliusától a használatbavételi engedélyt kérő épületek csak abban az esetben kaphatják meg az engedélyt, ha teljesítik a közel nulla energiaigényű épületek energetikai követelményeit, azaz legalább BB energetikai besorolással rendelkeznek.

Az nem probléma, ha az épület magasabb energetikai osztályba tartozik, a lényeg, hogy a BB energetikai besorolásnál ne legyen rosszabb értéke. A használatbavétel kérelmezése előtt az építtető feladata az energetikai tanúsítvány beszerzése. Annak érdekében, hogy az épület megkapja a BB energetikai tanúsítványt, legalább 25% megújuló energiát szükséges felhasználnia. Az új épületek tervezése és építése során figyelembe kell venni a 2022-es energetikai követelményeket. Bővebb információkért azt javasoljuk, hogy látogasson el az energetikai-tanusitvany-veszprem.hu weboldalra!