Edzéshez okosóra, vagy aktivitásmérő a jobb választás?

Szerencsére az aktív sport egyre több ember életének szerves része. Persze a technika ide is betette a lábát és ma már nem elég, ha csupán elmegyünk futni, szeretnénk azt is tudni, hogy mennyi idő alatt mekkora távot tettünk meg, hány lépés volt, mennyi kalóriát égettünk el, és így tovább, a lista sokáig folytatható.

Ezt a piaci rést hamar felfedezték a különböző cégek és piacra dobták az első aktivitásmérő karkötőket, amiket aztán rengeteg típus követett. Ezzel párhuzamosan azonban a hagyományos órák piacáról is kiszakított egy szép nagy szeletet az okosórák dömpingje, így aztán az egyszeri felhasználó csak pislog jobbra-balra, hogy most akkor mivel jár jól, mit is kellene a csuklóján hordania. Persze nem olyan nehéz kérdés ez, hisz csak azt kell tudnunk, hogy pontosan mire is van szükségünk, mire akarjuk használni az eszközt. Ha ezt be tudjuk határolni, akkor onnan már csak az ízlés és a pénztárcánk vastagsága szabhat határt a vásárlásnak.

Sportolás szempontjából ugyanis mindkét megoldás tökéletes lehet. Egy aktivitásmérő kimondottan azt a célt szolgálja, hogy akár a legapróbb részletekig is kielemezhessük az edzésünket, ám a komolyabb gyártók okosórái is képesek erre. A kérdés leginkább az, hogy a hétköznapokon is szeretnénk-e viselni csuklónkon, mert ez esetben egy minőségi okosóra kézenfekvőbb megoldás, tekintve, hogy az aktivitásmérők nem, vagy csak nagyon korlátozottan használhatóak más feladatokra. Minimálisan kezelik a különböző értesítéseket, nem lehet róluk telefonálni, sem üzenetet olvasni, nincsenek rájuk egyéb hasznos applikációk – mint amilyen például egy időjárás -, egy szóval mindennapi viseletnek nem feltétlenül alkalmasak. Amennyiben viszont a hagyományos órák hívei vagyunk, vagy munkába nem is szeretünk hordani semmit a csuklónkon, akkor kimondottan sportoláshoz bőven elég egy fitnesskarkötő is. A lényeg, hogy vásárlás előtt tájékozódjunk, olvassunk teszteket és ne a spórolás legyen az elsődleges szempont, mert itt hatványozottan igaz, hogy egy neves gyártó minőségi darabjával sokkal elégedettebbek leszünk hosszútávon.