A Henkel cég története

Fritz Henkel alapított a vállalatot 1876-ban. A vállalat, azóta ugrásszerűen növekedett, világmárkává nőtte ki magát. 125 országban jelen van, és 52000 alkalmazottat foglalkoztat. A vállalat székhelye németországi Düsseldorfban van. A legszélesebb külföldi leányvállalati hálózat csoportjába tartozik. Magyarországon is van egy leányvállalata a cégnek a Henkel Magyarország Kft., melynek központja Budapesten működik.

[wp_ad_camp_1]

1930-ban helyezte át Voith Gottlieb, a vállalat székhelyét Sopronból Budapestre. Két telephelyén termelő tevékenységet folytat, Körösladányban (folyékony mosó- és tisztítószer) és Vácott (ragasztó). Feladata a környező országok piacainak ellátása. Termékei több mint 33 országba eljutnak. A Henkel Magyarország Kft. számos termékcsoportban piacvezető.A Henkel három stratégiai üzleti területen tevékenykedik (mosó-és háztartási, kozmetikai és adhesive technologies). A vállalat legfőbb célkitűzése, hogy a termékeikkel és az innovatív technológiával könnyebbé, jobbá, szebbé tegye az emberek életét.

Ezt a vállalat szlogenje is magában foglalja „Henkel-barátságos márka”. A Henkel világszerte több országban jelen van, mindegyik más kultúrával rendelkezik. Ezért a Henkel egy egyértelmű jövőképet, értéket, kódexeket, több előírást, normákat, standardokat fogalmazott meg. Ezeket minden leányvállalatnak követni kell és minden alkalmazottra vonatkoznak, ezzel biztosítva a együttműködést, egy csapatként való létezést, és az azonos minőséget mindenkinek, mindenhol. A vállalat életében jelentős szerepet játszik a társadalmi felelősségvállalás.

Henkel

Henkel

1980-as években a Henkel termelési kooperációt hozott létre a magyarországi vállalatokkal. Licencszerződés kötöttek a termékek gyártására, megalapozva ezzel a keleti nyitást. 1987-ben megalakult a kozmetikumokat, és mosó-és tisztítószereket forgalmazó Henkel Budapest Vegyi Kft.  A Tisza menti Vegyiművek mosószerüzeméből lett a Henkel Szolnoki Gyára, ahol a Tomi márkájú mosószert indították el. A váci üzem, a Metakémiai Kisszövetkezettel, majd a Taurus vállalattal kötött szerződés alapján jött létre.

A nemzetközi vállalat megvásárolta Hans Schwarckopf GmbH-t, melynek az üzleti tevékenységét 1996-ban a magyar leányvállalat is integrálta. 1996-tól tartozik a Novamax által végzett felületkezelő tevékenység is a céghez. 1998-ban a kemikáliákat gyártó tevékenységet vásárolta meg a cég a Kemikáltól. 2005-ben felvásárolta az Unilevertől a Biopon magyar mosószermárkát.