A herpes simplex és a neurogeneratív betegségek közötti lehetséges kapcsolat

A Chicago Illinois Egyetem kutatóinak új tanulmánya azt sugallja, hogy ha az optineurin fehérje vagy az OPTN jelen van a sejtekben, az korlátozza a HSV-1, az 1. típusú herpes simplex vírus terjedését.

Egy „első ilyen jellegű” tanulmányban a kutatók potenciális közvetlen kapcsolatot is találtak a neurodegeneratív betegségek, például az Alzheimer -kór, az amiotrófiás laterális szklerózis (ALS), a glaukóma és a herpeszvírus között – mondta Dr. Deepak Shukla, szemészeti professzor és az UIC kutatási alelnöke. A Shukla által vezetett tanulmányt nemrégiben publikálták a Nature Communications folyóiratban. A kutatók arra törekedtek, hogy kiderítsék, miért válhat halálos kimenetelűvé a HSV-1 azok számára, akik immunhiányosak, és az egészségesek számára miért nem. A herpeszvírusok természetesen megfertőzik a központi idegrendszert, degeneratív agy- és szembetegségeket, valamint encephalitist okozhatnak. A legtöbb emberben azonban a vírus elnyomódik az elsődleges fertőzés során, mielőtt jelentősen károsíthatja a központi idegrendszert.

Az új kutatás azt sugallja, hogy miért van elnyomva a HSV-1: az OPTN, egy konzervált autofágia receptor, szelektíven célozza a HSV-1 fehérjéket az autofágia általi lebomláshoz-magyarázta Tejabhiram Yadavalli, a tanulmány társszerzője és az UIC szemészeti és vizuális tanszékének vendégtudósa. „Az OPTN megállítja a vírus növekedését, és megállítja az autofágia révén – a vírusrészecskéket az apró hólyagokba szívja, amelyeket autofagoszómáknak neveznek. Az előforduló autofágia nagyon szelektív.” – mondta Shukla. A kutatók úgy vélik, hogy a vizsgálat eredményei mind a nyolc különböző humán herpeszvírusra vonatkoznak, de a továbbiakban még több tanulmányt végeznének ennek kiderítésére.