A Hibrid autók

A hibridautók már nagyon elterjedtek a világban. Ezek a járművek a működésükhöz legtöbbször a belső égésű motor és a villanymotor kombinációját használják.

[wp_ad_camp_1]

A hibridautók kevés fosszilis eredetű üzemanyagot fogyasztanak, mint a sima, belső égésű motorral rendelkező változatok, ezért környezetbarátnak számítanak. Ezeknek az autóknak az akkumulátora menet közben is töltődik, egy részt a belső égésű motor, másrészt az energia visszatöltő rendszer segítségével. A motort a generátor hajtja, mely termeli az áramot, ami közvetlenül a járművet működteti, vagy ez az energia az akkumulátor töltésére fordítódik. A jármű üresjáratban automatikusan leállítja, majd induláskor, újraindítja a motort, ami még jobban hozzásegít az üzemanyag takarékossághoz. Motorjuk jóval kisebb, mint az átlagos autóknak. Manapság már szinte minden autógyártó rendelkezik hibrid példányokkal. A jövő autóiként tartják számon. Elterjedésüket a magas benzinárak és a szigorú légszennyezettség előírások idézték elő.

Hibrid autó

Hibrid autó

Az első ilyen járművet a Toyota dobta piacra, a Prius néven, a kilencvenes években. A legtöbb hibridautót 2008-ban Kaliforniában értékesítették. Magyarországon is egyre nő a hibridautók eladási százaléka. 2016-ra ennek száma elérte az évi 2072 darabot és úgy néz ki, hogy ez még tovább fog nőni. Bár az ország nem nagyon motiválja az autóvásárlókat, ezeknek a típusoknak a választására, mivel csak némi adókedvezményt ad. Ennek ellenére mégis népszerűek. Akik szeretnék a környezetüket kímélni, csökkenteni az üzemanyag fogyasztásukat, és egyben oda vannak az új dolgokért, azoknak mindenképp egy hibrid autó mellett kell dönteniük, garantáltan nem fogják megbánni. Bár beszerzési áruk kissé magas, ezért csak a tehetősebbek vásárolhatják meg, még a használt, külföldről behozott darabokat is.