A hőszigetelt üveg

A nyílászárók hőszigetelési tulajdonságait nagymértékben befolyásolja az üvegezés hőszigetelési képessége. Ha a nyílászárók tulajdonságairól beszélünk, nem hagyhatjuk ki az üvegezést. Ejtsünk tehát néhány szót az üvegekről az ablakgyártás szemszögéből. Az ablaküveggyártás nagy technológiai fejlődésen ment át annak érdekében, hogy megfeleljen a két alapvető feltételnek. Az egyik feltétel, amit teljesítenie kell az, hogy torzításmentesen áttetsző legyen. A másik elvárás vele szemben a jó hőszigetelési képesség.

[wp_ad_camp_1]

A Float üveg.

Kezdetben nagy előrelépést jelentett a Float vagy úsztatott üveg. Ezzel a technológiával sikerült a torzításmentes, jó átláthatóságot biztosító üveget gyártani, amely megfelel a mai igényeknek is. Sajnos a Float üveg nem valami jó hőátadási tulajdonságokkal rendelkezik. Így még dupla üvegezéssel sem felel meg az igényeinknek. Kellett hát valami megoldást találni rá, hogy javuljon ez a paramétere az üvegnek.

A Low-E üveg.

A fejlődés következő szakasza, legalább is a mi szempontunkból a Low-E, bevonattal ellátott üveg. Az üveget egy hő visszaverő tulajdonsággal rendelkező fém bevonattal látják el a gyártás során. Ez a bevonat nagymértékben javítja az ablaküveg hőszigetelését. Létezik kemény és lágybevonatos üveg az egyes felhasználásnak megfelelően. Ebbe a kérdésben most nem merülnénk bele. Annyit azonban mindenképp meg kell említeni, hogy a különböző napsugárzási adottságokra más paraméterekkel rendelkező üveget ajánlanak a szakemberek. Az ablak és üveg gyártók ennek megfelelő üvegezéssel látják el a nyílászárókat. Az dönt, hogy sík terepen, vagy hegyvidéken, mediterrán térségben vagy mérsékelt éghajlati körülmények közé lesz beépítve az ablak.

Hőszigetelt üveg

Hőszigetelt üveg

A két és háromrétegű üvegek.

A nyílászáró gyártás során már rég alkalmazott megoldás a két réteg üveg. Igaz valamikor a két réteg két nyílót jelentett.
Ma a standardüvegezés két 4 mm-es üvegből áll, közötte általában 16 mm réssel. Ha a rés levegővel van töltve az üveg hő átbocsátási tényezője 2,8 W/m2K, ha argon gázzal töltött 1,1 W/m2K. Ezekből az adatokból jól látható, hogy nem mindegy mivel töltjük ki a rést. Ezt az üvegezést társasházi lakások, normál hőszigetelésű családi házak ablakira ajánlják.

A passzív házakhoz azonban az 1,1-s tényező kevés, hiszen a falak jóval többet tudnak a hőszigetelés terén. Erre a célra használatosak a háromrétegű üvegek. Itt szintén a 4 mm-es Low-E üveget használják csak három rétegben. Az üvegek közötti gázzal töltött rés 10, 12, 14 milliméter között változik, az igényeknek megfelelően. A háromrétegű üvegekkel elérhető a 0,6 W/m2K hő átbocsátási érték is.