A jobb migrénkezelés érdekében próbálja ki a jógát

A jóga hozzáadása a rendszeresen előírt migrénkezeléshez jobb lehet, mint önmagában a gyógyszeres kezelés, mondja a Neurology®, az Amerikai Neurológia Akadémia orvosi folyóiratának, 2020. május 6-i online kiadásában közzétett tanulmány.

[wp_ad_camp_1]

Az új kutatás azt sugallja, hogy a jóga segíthet a migrénben szenvedő embereknek olyan fejfájásokon, amelyek ritkábban fordulnak elő, nem tartanak el olyan sokáig, és kevésbé fájdalmasak. A résztvevők naplót vezettek arról, hogy meddig marad meg a fejfájás, milyen súlyosak voltak és milyen gyógyszereket szedtek rá. A tanulmány kimutatta, hogy az emberek javultak mind a gyógyszeres kezelést igénylő csoportban, mind a jógacsoportban, de a jógacsoportban az előny nagyobb volt az összes területen, beleértve a fejfájás gyakoriságát, a fájdalom intenzitását, a gyógyszerek alkalmazását, valamint azt, hogy a migrén mennyiben zavarja a mindennapi élet.  A fejfájás gyakorisága szempontjából a jógacsoport havonta átlagosan 9,1 fejfájással kezdődött, és a vizsgálatot mindössze havi 4,7 fejfájással fejezte be, ami 48% -os csökkenést jelent.

Jóga

Jóga

A csak gyógyszereket alkalmazó csoport havonta átlagosan 7,7 fejfájást jelentett a vizsgálat kezdetén és 6,8 a három hónap végén, ami 12% -os csökkenést jelent.  A jógacsoportban részt vevő tabletták használatának átlagos száma három hónap után 47% -kal csökkent. Eközben az egyetlen gyógyszeres kezelés során alkalmazott tabletták átlagos száma körülbelül 12% -kal csökkent. “Eredményeink azt mutatják, hogy a jóga nemcsak a fájdalmat, hanem a migrén kezelési költségeit is csökkentheti” – mondta Bhatia. “Ez valódi életmentő lehet, különösen azok számára, akik meg akarják spórolni a gyógyszereiket. A gyógyszereket általában először írják fel, és néhányuk drága lehet.”