A kakassarkantyú növény nevelése

A kakassarkantyú (kék sarkantyúvirág) nemzetség rokon a Lamiaceae vagy másnéven a menta családdal. 72 tagja többféle színben és méretben kapható, de a kék sarkantyúvirág (Plectranthus barbatus) kiemelkedik nagy, egyenes bokros szerkezete miatt. A Coleus barbatus botanikai néven is ismert növény Afrikában honos, de bőségesen elterjedt.

[wp_ad_camp_1]

Ezek a növények akár nyolc méter nagyságúra is megnőhetnek, és agresszív hajtásaik lehetnek, amelyek megfojthatják az őshonos növényeket, ha nem tartják őket kordában. Ugyanez a pusztító magatartás azonban csodálatos növényekké teszi őket a sűrű kertek létrehozásához. A kék sarkantyúvirág mélyzöld lombozatú, és hat-nyolc mélykék-lila virágú szárat növeszt felfelé. Ültetés előtt feltétlenül ellenőrizze a területét, hogy megbizonyosodjon arról, hogy nem vonz-e kártevőt. A nem kívánt terjedés elkerülésének egyik módja az, ha cserépbe ültetjük őket. A Plectranthus nemzetség jól termeszthető cserepekben, és akár bent is tartható. Noha élénk virágzása és tekintélyt parancsoló jelenléte van, a kék sarkantyúvirág könnyen ápolható a kertben is. Ezek a növények szaggatott napfényben és jó vízelvezető talajban gyarapodnak. Próbálja meg utánozni a gazdag erdő talajának környezetét, és a Plectranthus barbatus nagyon boldog lesz.

Mivel a kék sarkantyúvirágok jól szaporodnak, időnként metszésre van szükség a bokrosabb, teltebb növény fenntartásához. Elég szívósak és a hőmérsékletek széles tartományának képesek ellenállni. A mély fagyás azonban megöli ezeket a virágokat, ezért mindenképpen védje meg őket a nagyon hideg hőmérsékletektől. A legtöbb kék sarkantyúvirág elviseli a teljes napsütést, de inkább a részleges árnyékot kedvelik, hogy valóban virágozzanak. Természetesen erdőkben vagy folyópartokon is megtalálhatók szűrt fénnyel, így az ilyen típusú világítás utánzása a legegészségesebb példányokat hozza létre.