A kemoterápia mellékhatásai

Manapság nagyon sok ember küzd rosszindulatú daganatos megbetegedéssel. Bár nem minden daganatos megbetegedést diagnosztizálnak rákként, a lényegük és a kezelési módszerük hasonló: a legtöbb esetben kemoterápiát alkalmaznak annak érdekében, hogy kiirtsák a rákos sejteket, vagy megakadályozzák, hogy azok tovább szaporodhassanak.

[wp_ad_camp_1]

A kemoterápia alkalmazása már nagyon régóta bevett szokásnak számít, azonban nem mindig volt ennyire hatékony, mint napjainkban. Régebb sokkal kevéssé tudták helyesen és pontosan beállítani azokat a gyógyszereket, amelyeket a betegnek adnak. Ma már azonban, a vizsgálatok elvégzéséhez szükséges eszközöknek és az orvostudomány fejlődésének köszönhetően sikerült nagyon hatékony kezeléseket összeállítani. Ki lehet jelenteni, hogy már a legtöbb rosszindulatú daganatos betegséget sikeresen lehet gyógyítani, vagy kezelni a kemoterápiás gyógyszerek alkalmazásával, amennyiben az ember időben felfedezi azt, és időben meg tudja kezdeni a kezelést is.

Kemoterápia

Kemoterápia

A kemoterápiás szerek amellett, hogy gyógyítanak, sajnálatos módon rombolnak is: mivel sejtméregről beszélünk, elkerülhetetlen, hogy mellékhatásokról is beszéljünk, és számoljunk velük. A kemoterápia a gyorsan osztódó sejtekre hat (éppen ezért pusztítja hatékonyan a rendellenesen gyorsan osztódó rákos sejteket is), kihat a hajhagymákra és a májra is. Ezért hullik ki nagyon gyakran a kezelésben részesülők haja, és ezért megy nagyon gyakran tönkre a májuk is. Sok kemoterápiás gyógyszer a szívet is roncsolja, ezért javasolt, hogy gyakran ellenőrizzék annak működését. Mindezeken kívül nagyon gyakori a hányás, a gyomormenés, vagy éppen a székrekedés, valamint a hidegrázás is. Sokszor pedig az émelygés is jelentkezik. Arra is van viszont eset, amikor valakinél egyáltalán nem is jelentkeznek a kellemetlen mellékhatások.