A kerttervezés alapszabályai

Az emberek többsége nem rendelkezik szaktudással, ez azonban korántsem jelenti, hogy le kellene mondaniuk a saját kert örömeiről. Ha a terület már rendelkezésünkre áll, néhány átgondolt lépéssel profikat megszégyenítő kertet hozhatunk létre!

[wp_ad_camp_1]

Bokrokat és a kisebb fákat célszerű a kert szélére, akár közvetlenül a kerítés mellé ültetni. Szép keretet adnak a kertnek, jótékonyan eltakarják a nem túl esztétikus kerítéseket és hagynak helyet a pázsitnak, a virágágyásoknak. Érdemes olyan fákat és cserjéket választani, melyek egész évben szépek és nem nőnek túl terebélyesre.

A fák kiválasztása előtt gondoljuk át, pontosan mit is várunk el tőle. Nagy lombú, árnyat adó legyen, hozzon-e gyümölcsöt, tudjuk-e folyamatosan gondozni vagy inkább az igénytelenebb, betegségeknek ellenállóbb fajták-e a nekünk valók. Ne hagyjuk figyelmen kívül a talaj adottságait, valamint a növény víz és napfény igényét sem.

Kerttervezés

Kerttervezés

Ha nem szeretnénk sokat bíbelődni a fűnyírással vagy a fák, bokrok környékét szeretnénk szebbé tenni, válasszunk talajtakaró növényeket. Választásnál a növények maximális magasságát és azt is vegyük figyelembe, hogy mennyire tudnak szétfutni. Célszerű arról is tájékozódni, összeférnek-e más növényekkel, hiszen sok talajtakaró növény nagyon agresszív.

Az egynyári növényeket minden évben újra kell ültetni. Ha ettől szeretnénk megkímélni magunkat, válasszunk évelő fajtákat, melyek minden évben ugyanabban az időszakban két hétig vagy akár még tovább is virágoznak.