A kisbabáknak főzzünk vagy válasszuk inkább a bébiételt?

A legtöbb kismama sok jót és sok rosszat is hall a bébiételekről. A gyerekorvosok és a védőnők az anyukáknak egyaránt azt szokták tanácsolni, hogy ha csak egy mód van rá, akkor legalább az első hat hónapban kizárólag anyatejet adjanak csecsemőjüknek.

[wp_ad_camp_1]

Vannak persze akik azt mondják, hogy már négy hónapos kortól ehet a gyereknek más ételt is adna, de egy másik álláspont szerint csak akkor szabad a tejen kívül már is adni, amikor a gyerek már elég fejlett ahhoz, hogy a családi asztalhoz lehessen ültetni és maga követelje az ételeket.

Pár évvel ezelőtt a gluténallergia kialakulásának kockázata miatt a gyerekorvosok egyáltalán nem ajánlották a kenyér bevezetését az egy éven aluli gyerek számára. 2009-ben viszont a WHO ezt a szemléletet megváltoztatta. Kimondták, hogy minden allergiára hajlamosító táplálékot engedélyezett, hiszen az a gyerek immunrendszerének erősítésére szolgál.

Bébiétel

Bébiétel

Az üzletekben megvásárolható különféle üveges bébiételekben csak nagyon kevés a hús, holott a babáknak nagy szükségük lenne cinkre és vasra, ami viszont leginkább a hústartalmú ételekben található. Tudni kell, hogy egyáltalán nem baj az, ha a baba bolti bébiételt eszik, de emellett kapjon még otthon az Ő számára készített ételeket. Annak érdekében, hogy a húsban lévő vas jobban felszívódhasson, érdemes mellé C-vitamin tartalmazó ételt adni, mint a krumplit vagy gyümölcsök.

Tartsd szem előtt, hogy az otthon főtt ételek mindegyike sem jó a kicsi számára, hiszen a főzéshez használt magas nitráttartalmú zöldségek ártalmasak lehetnek, ugyanis a nitrát a szervezetükben nitritté alakul, ígyoxigént von el a vérből, ami csecsemők esetében életveszélyes is lehet! Természetesen a boltban kapható üveges bébiételeket komoly vizsgálatnak vetik alá, de az otthoni főzés során legyél rendkívül óvatos!