A korall „szaga”, mint a zátony egészségének mutatója

Lehet, hogy általában nem gondol arra, milyen illatúak a korallok – vagy hogy az illata hogyan változik hőstressz alatt. Mindazonáltal a Sydney-i Műszaki Egyetem (UTS), a Sydney-i Egyetem és a Southern Cross Egyetem kutatói elindultak a Nagy-korallzátony vizsgálatára.

[wp_ad_camp_1]

Minden szervezetből az illékony gázok különféle keveréke szabadul fel, amely az illatát képezi, és tudjuk, hogy ezek a „szagok” sokat elmondhatnak az egészségről. Egyes egyedi gázok, amelyek az általános illatot alkotják, képesek befolyásolni azt is, hogy az organizmus miként birkózik meg a stresszel, és miután a zátonyokból felszabadultak, ezek a gázok befolyásolhatják a légköri folyamatokat. Fontosságuk ellenére ezek az illékony gázok kevés figyelmet kaptak a trópusi korallzátonyokban. Ez a tanulmány az első, amely az egészséges és stresszes korallok általános „szagát” tárja fel, azonosítva a különálló kémiai sokféleséget. A kutatás, amelyet Dr. Caitlin Lawson vezetett az UTS klímaváltozási klaszterében, felfedezte, hogy a Nagy-korallzátony déli részén, a Heron-szigeten vizsgált korallfajok között a gázkibocsátásuk bősége és kémiai sokfélesége jelentősen csökkent a hőstressz-kísérletek során. Az eredményeket a Global Change Biology folyóiratban tették közzé. A közelmúltban bekövetkezett tömeges fehérítési események, amelyeket a hőstressz hajtott végre, nagyrészt 50% -os nagy-korallzátony veszteséget okoztak az elmúlt 25 évben.

„Eredményeink betekintést nyújtanak a zátonyépítő korallok által előállított gázok körébe, és különféle vegyületekre hívják fel a figyelmet, amelyek potenciálisan fontosak, de korábban nem voltak ismertek. A társszerző, Dr. Jean-Baptiste Raina elmondta, hogy meglepődve fedezte fel, hogy hány különféle vegyi anyag alkotja „e korallok illatát”, amikor korábban csak néhány vegyületet azonosítottak. Szerinte ez a szám „csak tovább fog növekedni, minél jobban megvizsgáljuk őket és minél több fajt kezdünk el vizsgálni”.