A laminált padló előnyei és hátrányai

Manapság egyre többen és többen döntenek a laminált padló mellett, mert hatalmas a kínálat és felettébb mutatós is, sőt árban is egyre kedvezőbb megoldásokat lehet találni. Sokan azonban nincsenek tisztában a tulajdonságaival legyenek azok éppen jók vagy rosszak. A továbbiakban a laminált padló fő jellemzőit ismertetném, melyeket vásárlás előtt mindenképpen érdemes megfontolni.

[wp_ad_camp_1]

Először is a legfontosabb tudnivaló, hogy a laminált padló nem fa, tehát nem várhatóak el azok a tulajdonságok esetében, mint a tiszta fánál. Fő alkotóeleme a faőrlemény, azaz összepréselt faforgácsból áll, amelyre aztán rákerülnek a különféle rétegek. A minta, aminek leginkább köszönheti népszerűségét az csak papírra, ritkán fára nyomtatott dekoráció.

A másik fontos tudnivaló, hogy a laminált padló a különböző rétegei miatt képes antisztatikusan feltöltődni, azaz vonzza a port és összegyűjti azt, tulajdonképpen porcicákat gerjeszt. Tehát aki amiatt választaná a laminált padlót, mert allergiás a porra, asztmás vagy bármi ehhez hasonló, annak tudnia kell, hogy semmivel sem különb, mint a szőnyeg, csupán csak egyszerűbb takarítani.

Laminált padló

Laminált padló

Azaz a port, ha rövid időre is, de 100%-osan ellehet róla tüntetni és nem kell ehhez semmilyen speciális porszívó vagy tisztítószer sem. Jó hír azonban, hogy ma már lehet kapni tartósan antisztatikus laminált padlót is, ami tovább tudja megőrizni tisztaságát, azaz nem vonzza azonnal a port. Speciális környezetben pedig egészen hosszú ideig képes hibátlanul működni.

Amit még érdemes megemlíteni az a vastagsága, ugyanis semmiképpen nem érdemes 7mm-nél vékonyabb padlót választani, ha nem akarjuk, hogy egy nehezebb bútor alatt akár ki is lukadjon. A 6mm már kevésnek számít, ezért ha nem akarjuk egy-két évente cserélgetni, akkor érdemes valamivel többet fizetni a vastagabb padlóért és tovább élvezhetjük annak nagyszerűségét.