A lassúság művészete az állatvilágban

Lomha, mint egy lajhár!-Szól igazat a mondás. De vajon szőrös, mókásan mozgó kis élőlényünk is tisztában van ezzel? A lajhárok Dél-Amerikában honos, lombkoronák között élő állatok. Első ránézésre talán nem is mondanánk őket e világi élőlényeknek.

[wp_ad_camp_1]

Karakterisztikus, páratlan külsejük és már-már mókásan ráérős mozgásuk mosolygásra készteti az embert. De vajon a lajhár tényleg lusta? Talán, de okkal. Ha még kívülről nézve bohókásnak is tűnik a lassított filmszerű próbálkozása, amit a haladás érdekében tesz, bizony ennek a nehézkes mászásnak lényeges szerepe van. Úgymond energiatakarékos életmódot folytatnak, kalóriaszegény táplálkozásukhoz igazodva. A nap felét átalusszák. Ébrenlétük alatt levelet rágcsálnak és mozognak egy kicsit. Persze nem esnek túlzásokba. Egy kifejlett lajhár kb. 400 m/h sebességgel halad a fák lombjai között. Talajon majdnem fele ekkora gyorsasággal, bár inkább lassúsággal kúsznak. A sűrű erdők lombkoronái biztonságot adnak számára.

Lajhár

Lajhár

Nagyra nőtt karmaikkal biztonságosan tartják meg magukat az ágakon. Szőrük durva tapintású és elég kellemetlen szagot áraszt. Színe beleolvad a környezetbe. Ezért egy algafajta a felelős, mely megtelepszik ráérős barátunk bundáján és így attól függően, hogy esős vagy száraz évszak van, megfesti annak szőrét. A Föld élővilágának talán egyik legérdekesebb élőlénye. Alkalmazkodó képességének köszönhető jellegzetes jegyei csodálható kis állattá teszik őt. Mi lehet aranyosabb egy lajhárnál? Igen…Egy lajhár bébi. Szaporodásuk lajhárlétükhöz hűen, szintén lomha tempóban történik. Vemhesség idejük 45-50 hét, ami viszonylag hosszúnak mondható. Ilyenkor egyetlen egy utódnak adnak életet, mely bebújik anyja szőrébe és rajta lógva cseperedik. Egy-egy kis lajhár születése között, akár 2 év is elmúlhat. Ez idő alatt az anya állat erőt gyűjt a következő csöppség felneveléséhez. Ezek a pompás kis jószágok képesek 30-40 évig is élni, boldogan, a saját kis tempójukban.